Υπογραφές για να σωθούν τα Ηλύσια μαζεύουν οι Θεσσαλονικείς

στις

Το θέμα της κήρυξης ως διατηρητέου μνημείου του πρώην κινηματογράφου «Ηλύσια» στη Θεσσαλονίκη, θα απασχολήσει το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπενθυμίζεται, πως την περασμένη εβδομάδα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ως προς την μετατροπή του συγκεκριμένου κτιρίου στην οδό Παύλου Μελά – με Μητροπόλεως – σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας.

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ: «Πρόκειται για ένα από τα πολλά πολύπαθα κτίρια που υπήρξαν στο παρελθόν δείγματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και συνδέθηκαν με την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης και την ιστορική μνήμη των κατοίκων». Το υπουργείο ενημερώνοντας ότι «το 1994, με απόφαση του ΥΠΠΟ, είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο, αλλά αντί να παραμείνει κινηματογράφος ή ένας χώρος πολιτισμού για την πόλη, χρησιμοποιήθηκε για εμπορικές χρήσεις, από κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέχρι πολυκατάστημα ειδών ένδυσης, την πρώτη δεκαετία του 2000».

«Αποτέλεσμα της κακής πολύχρονης χρήσης ήταν να καταστραφούν σημαντικά στοιχεία της μοναδικής αρχιτεκτονικής του κτιρίου, που ανήκε στα χαρακτηριστικότερα του Μεσοπολέμου (Εξπρεσιονισμός, Art Deco) και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Λέανδρο Ι. Ζωίδη και τους αδελφούς Χατζηνάκου το 1930. Το ΥΠΠΟΑ θεωρεί ότι πολιτιστικοί χώροι ιστορικής σημασίας, όπως κινηματογράφοι, θέατρα κ.ά, θα πρέπει να εξετάζονται κάθε φορά σε σχέση με τη σύνδεση των κτιρίων με την ιστορική μνήμη αλλά και την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Πηγή typosthes

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών υπέρ της αξιοποίησης του διατηρητέου κτηρίου, μέσω της γνωστής πλατφόρμας avaaz. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 500 υπογραφές και η προσπάθεια συνεχίζεται. Μπορείς να υπογράψεις και εσύ κάνοντας κλικ εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.