Με flash mob και ηλεκτρονική μουσική ξεκινά την σεζόν η ΣΟΔΘ

στις

Μία άκρως δημιουργική περίοδο εγκαινιάζει στις 16 Σεπτεμβρίου 2018 η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμά της κατά την διάρκεια της φετινής ΔΕΘ.

Σε μια προσπάθεια η ορχήστρα να έρθει πιο κοντά στο κοινό της πόλης θα εμφανιστεί σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και δεν θα διστάσει να παντρέψει τον κλασικό με τον ηλεκτρονικό ήχο, αποδεικνύοντας ότι η μουσική δεν έχει σύνορα ούτε περιορισμούς.

Η αρχή θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου. Το Reworks Agora με τιμή παρουσιάζει ένα ειδικό πρότζεκτ σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη. Ένα από τα πιο ταλαντούχα σύνολα στο χώρο της σύγχρονης κλασσικής μουσικής οι Grandbrothers θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά την πολυαγαπημένη τους μουσική με ένα Ορχηστρικό σύνολο 18 οργάνων ειδικά για το Reworks Agora και θα την αποδώσουν σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Λίγες ημέρες αργότερα, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 18:30, η ΣΟΔΘ μαζί με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν ένα δρώμενο έκπληξη! Οι μουσικοί των δύο συνόλων ξεπροβάλλουν από διαφορετικά σημεία και κατευθύνονται προς ένα κοινό για όλους σημείο συγκέντρωσης. Όσοι τους ακολουθήσουν θα μπορέσουν να το βρουν και να γιορτάσουν μαζί τους την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

Λεωφόρος Νίκης “Flash Mob: Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο”
Πρόγραμμα: G. Fr. Händel: Μουσική για τα Βασιλικά Πυροτεχνήματα. G. Bizet: Πρελούδιο από την όπερα Carmen. J. Strauss: Radetzky March κ.ά..

Tετάρτη 17/10 στις 21:00 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. “Πολλά νυκτά εν μία νυκτί”

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα διαφόρων εποχών και στυλ γραμμένα για πέντε διαφορετικά νυκτά όργανα. Ένας Ιάπωνας κιθαρίστας, νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας 2017 της ΚΕΠΑ Βεροίας και πέντε Έλληνες ερμηνευτές θα ενώσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις για να αποδείξουν στο κοινό της πόλης την διαχρονική γοητεία των νυκτών οργάνων μέσα από ένα πρόγραμμα που καλύπτει τέσσερις αιώνες μουσικής.

Σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Δήμου Βεροίας.
Είσοδος ελεύθερη.

Πρόγραμμα: J. Strauss Jr.: Pizzicato Polka. M. Ponce: Concierto del Sur, για κιθάρα και ορχήστρα. A. Vivaldi: Κοντσέρτο για μαντολίνο και ορχήστρα, RV 425. Cl. Debussy: Danses sacrée et profane για άρπα και ορχήστρα εγχόρδων. M. Ravel: Introduction et allegro για άρπα, φλάουτο, κλαρινέτο και έγχορδα. H. Ramzy: Al Quantara για φωνές, κανονάκι, κιθάρα και ορχήστρα (ενορχ.: Γιώργος Κολιάς). Hiroshi Kogure, κιθάρα. Γιώργος Γουμενάκης, μαντολίνο. Κατερίνα Κίτσου, άρπα. Trio Bahar: Yota Baron, φλαμένκο τραγούδι. Αναστασία Ζαχαριάδου, κανονάκι-φλάουτο-αραβικό τραγούδι. Πάνος Καρτίμπελης, φλαμένκο κιθάρα. Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης.

Παρασκευή 26/10 στις 21:00.  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης- Αίθουσα Φίλων Μουσικής “Παιδιά! Της Ελλάδος παιδιά!” – Επετειακή Συναυλία

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την τριπλή επέτειο της πόλης της Θεσσαλονίκης τιμώντας παράλληλα τα 40 χρόνια από το θάνατο της Σοφίας Βέμπο, της τραγουδίστριας της νίκης που εμψύχωσε με τις ερμηνείες της πλήθος Ελλήνων στρατιωτών, καθώς και όλον τον καταπονημένο από την κατοχή ελληνικό λαό. Οι κοσμοαγαπητές μελωδίες των τραγουδιών της μεγάλης αυτής ερμηνεύτριας, διασκευασμένες και ενορχηστρωμένες από τον αείμνηστο Βασίλη Τενίδη, θα ζωντανέψουν τις εικόνες και τους ήχους της εποχής. Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ. και το Α.Π.Θ.

Τιμές εισιτηρίων: 10 €, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους).

Πρόγραμμα: Ά. Μπαλτάς: Που να βρω την ψυχή μου, Σουίτα για ορχήστρα πάνω σε μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη. Β. Τενίδης: Εισαγωγή 1940 – Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο για σολίστες, μικτή χορωδία, και ορχήστρα. Ν. Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος: Ωδές από τον Ύμνο στην Ελευθερία για μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχήστρα (ενορχ.: Α. Μπαλτάς – διασκευή για μπάντα και ορχήστρα Β. Στυλιανού).

Σολίστες: (θα ανακοινωθούν)
Χορωδία Γιάννης Μάντακας
Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος
Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Εριφύλη Δαμιανού, μουσική διδασκαλία
Χορωδία Ι. Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου
Μαρία Μελιγκοπούλου, μουσική διδασκαλία
Χορωδία ατόμων με αναπηρία
Γιάννης Ιωσηφίδης, μουσική διδασκαλία
Μπάντα Ενόπλων Δυνάμεων
Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου

Παρασκευή 2/11 στις 21:00 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. “Gala Gioacchino Rossini”

Πρόγραμμα: G. Rossini: Εισαγωγές, άριες, ντουέτα και αποσπάσματα από όπερες. Ch. Gounod: Συμφωνία αρ. 1, σε ρε μείζονα.

Σολίστ: Νέοι λυρικοί τραγουδιστές
Μουσική διεύθυνση: Jens Georg Bachmann.

Ένα αφιέρωμα στα 150 χρόνια από το θάνατο του Γάλλου συνθέτη του bel canto Gioacchino Rossini, καθώς και στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου συνθέτη Charles Gounod. Η Σ.Ο.Δ.Θ. φιλοξενεί ανερχόμενους λυρικούς τραγουδιστές στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συμβάλλει στην ανάδειξη της νέας ταλαντούχας γενιάς καλλιτεχνών.

Σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.
Είσοδος ελεύθερη.

Tρίτη 13/11 στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης- Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης “Τρίτη και 13!”

Πρόγραμμα: Θα γίνει γνωστό μόνο την μοιραία μέρα…!

Opera Chaotique: Γιώργος Τζιουβάρας, Τένορμαν, Χρήστος Κουτσογιάννης, Βουντού Ντράμερ, Νικολέτα Καπετανίδου, σοπράνο.

Δήμητρα Χουμέτη, σκηνοθεσία, Μαρία Καβαλιώτη, φωτισμοί, Νεκτάριος Καραντζής, ενορχηστρώσεις – διασκευές. Χρήστος Παπαδημητρίου, επιμέλεια κειμένων. Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου

Κωμικό μουσικοθεατρικό δρώμενο – συναυλία. Μία παράσταση για ορχήστρα με μαέστρο, τενόρο, ντράμερ, πιάνο και μια δύστυχη σοπράνο. Τι θα συμβεί αν η Χαοτική….(εεεεε) Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συναντήσει τους Opera Chaotique; Προσοχή στις μαύρες γάτες, φέρτε σκόρδα κι αγιασμό, γιατί μπορεί να βρεθείτε σε κατάσταση έκστασης ή ακόμη και ύπνωσης…Κρύψτε όλους τους καθρέφτες, μην περάσετε κάτω από την Σκάλα του Μιλάνου. Δέστε τις ζώνες σας και συνωστιστείτε στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με το Ο.Μ.Μ.Θ
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους).

Δευτέρα 3/12 στις 21:00 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. “Νέοι Έλληνες αρχιμουσικοί διευθύνουν έργα νέων Ελλήνων συνθετών”

Οι δοκιμές ορχήστρας διάρκειας μίας εβδομάδας θα αποτελούν παράλληλα ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους συνθέτες και τους αρχιμουσικούς της καταληκτικής συναυλίας. Στο εγχείρημα αυτό καθοδηγητές τους θα είναι οι καθηγητές σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και οι αρχιμουσικοί της Σ.Ο.Δ.Θ., οι οποίοι θα αποτελούν και τις επιτροπές επιλογής των έργων και των αρχιμουσικών του προγράμματος, μετά από πολύμηνη διαδικασία επιλογής από πολλούς που δήλωσαν συμμετοχή. Τα έργα παρουσιάζονται κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος σύνθεσης έργου για ορχήστρα σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση και σύμπραξης αρχιμουσικού. Οι συνθέσεις αντλούν την θεματική τους από την πόλη ή την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Είσοδος ελεύθερη.

Δευτέρα 17/12 στις 21:00 στον Χώρο Τεχνών Βεροίας, Βέροια (σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Βεροίας)

Tετάρτη 19/12 στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης- Αίθουσα Φίλων Μουσικής “Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα”

Μουσική επένδυση, παρουσίαση και αφήγηση του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά Ensemble Αρπών PerHarps. Κατερίνα Κίτσου, μουσική διδασκαλία. Χορωδία Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Αγγελική Κρίσιλα, μουσική διδασκαλία. Μαίρη Μωραϊτοπούλου, αφήγηση. Μουσική διεύθυνση – επιμέλεια: Άλκης Μπαλτάς.

Η Σ.Ο.Δ.Θ. σε γιορτινή διάθεση παρουσιάζει την ιστορία της μάγισσας Φρικαντέλας του πιο γνωστού Έλληνα παραμυθοποιού, του Ευγένιου Τριβιζά, πλαισιωμένη από το εξαιρετικά πρωτότυπο μουσικό σύνολο PerHarps και την γεμάτη κέφι και ζωντάνια Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Μια συναυλία που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και στον παιδικό εαυτό που κρύβουμε μέσα μας.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους).

Κυριακή 30/12 στις 21:00 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. “Η συμφωνία του …νέου χρόνου”

Πρόγραμμα: θα ανακοινωθεί.
Σιρανούς Τσαλικιάν, σοπράνο. Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης δύο μέρες πριν τον αποχαιρετισμό του παλαιού χρόνου υποδέχεται προκαταβολικά τον καινούργιο παρουσιάζοντας ένα εορταστικό μουσικό Gala.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Σάββατο 29/9 στις 20:00 στην Προβλήτα Α, Λιμάνι “Έναρξη Φεστιβάλ Δημητρίων 2018”

Πρόγραμμα: Jacques Brel: Dans le port d’ Amsterdam (διασκευή για ορχήστρα). Eric Serra: The Big Blue Overture (μουσικό θέμα από την ταινία Απέραντο Γαλάζιο) – διασκευή για electone και ορχήστρα). Μάνος Χατζιδάκις : Το πέλαγο είναι βαθύ (διασκευή για φωνή και ορχήστρα). Παραδοσιακό: Θαλασσάκι μου (διασκευή για φωνή και ορχήστρα). Nino Rota: Amara me (διασκευή για φωνή, πιάνο και ορχήστρα). Μάνος Χατζιδάκις: Θάλασσα πλατιά (διασκευή για φωνή, πιάνο και ορχήστρα). Faraj Suleiman: Τέσσερις συνθέσεις διασκευασμένες για πιάνο και συμφωνική ορχήστρα.

Faraj Suleiman, πιάνο
Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου, τραγούδι
Παναγιώτης Κουντούρης, electone
Κώστας Τσούγκρας, ακορντεόν
Παναγιώτης Δημόπουλος, ενορχηστρώσεις
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. λαμβάνει μέρος στην τελετή έναρξης του σπουδαιότερου πολιτιστικού θεσμού της πόλης, το Φεστιβάλ των “Δημητρίων”, σε αυτή την τρίωρη μεγάλη γιορτή με θέμα τα λιμάνια της Μεσογείου.

Είσοδος ελεύθερη.

Δευτέρα 8/10 21:00 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. “Επέτειος των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου”

Πρόγραμμα
W. A. Mozart: Adagio και Fuga, KV546
J. Sibelius: Romance για έγχορδα, έργο 42
E. Elgar: Σερενάτα, έργο 20
Σ. Μιχαηλίδης: In Memoriam – Αφιέρωμα στα Φυλακισμένα Μνήματα
Fr. Chopin: Κοντσέρτο αρ.1 σε μι ελάσσονα, έργο 11
Μαριλένα Λιακοπούλου, πιάνο

Μουσική διεύθυνση: Philippe Forget

Το φθινόπωρο του 2018 σηματοδοτεί την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου αυτής από το Γαλλικό Προξενείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” παρουσιάζει το αφιέρωμα “IN TEMPORA BELLI -ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ-”, μια απόδοση τιμής στους φάρους της μουσικής που δεν έσβησαν ποτέ, παρά τον σκοταδισμό και τη βία της ιστορίας.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ των Δημητρίων και το Προξενείο της Γαλλίας.
Είσοδος ελεύθερη.

Tετάρτη 21/11 στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης- Αίθουσα Φίλων Μουσικής “Άξιον Εστί”

Πρόγραμμα
Μίκης Θεοδωράκης: Άξιον Εστί
Γιώργος Νταλάρας, τραγούδι
Χορωδία Γιάννης Μάντακας
Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Χορωδία Τρισεύγενη Καλοκύρη
Εριφύλη Δαμιανού, μουσική διδασκαλία
Ορχήστρα Α.Π.Θ.
Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Δημόπουλος

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει την εκδήλωση αυτή και η Σ.Ο.Δ.Θ. συμπράττει με την ορχήστρα του Α.Π.Θ. για την εκτέλεση του διαχρονικού ορατορίου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Ο Γιώργος Νταλάρας υπογράφει αυθεντικά την ερμηνεία του έργου.

Σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.
Είσοδος με προσκλήσεις.

Λίγα λόγια για την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι Δημήτρης Αγραφιώτης, Βύρων Φιδετζής και Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, με διεθνείς διαγωνισμούς, με συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της φιλοξένησε μεγάλους σολίστες και μαέστρους. Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Πρώτα Βιολιά
Παναγιώτα Ξεναρίου
Όμηρος Γιαβρούμης
Μαρία Χρυσάφη
Αχιλλέας Καπλανίδης
Λέανδρος Μεγακλής
Κωνσταντίνα Πολυζωίδου
Στέλιος Τσακαλίδης
Αλκέτα Νάτσο
Φίλιππος Πάτρας
Νίκος Γιαλένιος
Δεύτερα Βιολιά
Παναγιώτης Μαυρίδης
Γιώργος Ιωσηφίδης
Θωμάς Λάλος
Χριστίνα Κανάτσου
Αριστείδης Βούλγαρης
Ελένη Σγουρομάλλη
Κωνσταντίνος Κόκκαλης
Αικατερίνη Καλιφατίδου
Γιώργος Μαυρομάτης
Μάριος Δαδούδης
Γιώργος Μαυρίδης
Βιόλες
Σουζάνα Γωγούση
Μαρία Κυριακού
Αγγελική Βασιλειάδου
Όλγα Δαναηλίδου
Απόστολος Μπουλασίκης
Άννα Βλάχου
Ιωάννα Βαφειάδου
Βιολοντσέλα
Μαρία Χρίστοβα
Τατιάνα Τσερτονίδου
Ιουλιανός Δούκα
Σύλβια Σουπίλα

Κοντραμπάσα
Αθανασία Παναγιώτου
Νεκτάριος Καραντζής
Φώτης Ζαφειρίου
Φλάουτο
Ήρα Τσούκλα
Κλαρινέτα
Οδυσσέας Καρύδης
Δημήτρης Λεοντζάκος
Φαγκότα
Αναστάσιος Δαναηλίδης
Έρικα Σαλάι
Τρομπέτα
Νίκος Μπαχαρίδης
Κόρνο
Ευθύμης Κανελόπουλος
Τρομπόνι
Γιώργος Χαλκιάς
Κρουστά
Όσκαρ Κατσουρίν
Έφορος
Αναστάσιος Δαναηλίδης
Φροντιστές – βιβλιοθηκάριοι
Μίλτος Σπυριδόπουλος
Εβελύνα Ροΐδου

Μόνιμος αρχιμουσικός
Χάρης Ηλιάδης
Καλλιτεχνικός Συντονισμός
Λίζα Ξανθοπούλου

Advertisements

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.