Ξεκινά η δεύτερη φάση πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας

στις

Στην προκήρυξη δημόσιου ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της ανάπλασης του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας, στο τμήμα από την Τσιμισκή έως τη Λεωφόρο Νίκης, προϋπολογισμού περίπου 2,8 εκατ. ευρώ, προχώρησε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μέρος του προϋπολογισμού των εργασιών θα καλυφθεί από το δάνειο που έλαβε ο κεντρικός δήμος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σύμφωνα με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Το έργο θα αποτελέσει συνέχεια του ήδη υπάρχοντος πεζόδρομου στην Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο «κομμάτι» από την Τσιμισκή έως τη Μητροπόλεως θα οργανωθεί ένας εμπορικός πεζόδρομος (ως συνέχεια του ήδη υπάρχοντος από Μακένζι Κινγκ έως Τσιμισκή) για την αποκλειστική χρήση πεζών, με χυτό δάπεδο, δενδροστοιχίες, φωτιστικά σώματα, καθιστικά και ποδηλατόδρομο, ενώ το δεύτερο τμήμα, που θα οδηγεί στην παραλία, διαμορφώνεται ως Πλατεία Μητροπόλεως.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο η κυκλοφοριακή μελέτη για την πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας, με την οποία σύμφωνα με τη δημοτική αρχή τακτοποιήθηκαν και οι εκκρεμότητες για το πρώτο τμήμα, που έχει ήδη πεζοδρομηθεί.

Το τμήμα του άξονα, που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, αποτελείται από δύο διακριτές ενότητες. Συγκεκριμένα, από την οδό Τσιμισκή έως την οδό Μητροπόλεως, εμπορικός πεζόδρομος, ως συνέχεια του ήδη κατασκευασμένου τμήματος και από την οδό Μητροπόλεως έως τη Λ. Νίκης, πλατεία της Μητρόπολης. Η εκτέλεση του έργου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, θα υλοποιηθεί τμηματικά.

Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,8 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εμπορικός πεζόδρομος από Τσιμισκή έως Μητροπόλεως

Το νέο εμπορικό τμήμα οργανώνεται, σύμφωνα με τη μελέτη, σε ζώνες χρήσης με  επιλογές που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του.

Σχεδιάζεται ένα έγχρωμο «χαλί» από χυτό δάπεδο σε όλο του το μήκος, ενώ ένας αρμός «ποταμός» διατρέχει αξονικά τον δρόμο και ορίζει δύο περιοχές, την δυτική ως αποκλειστική χρήση πεζών, την ανατολική με ζώνη ποδηλατοδρόμου και δυνατότητα διέλευσης οχημάτων εξυπηρέτησης.

Στις παρειές εκατέρωθεν και μεταξύ της κεντρικής περιοχής, του «χαλιού» και της περιοχής της καθημερινής κίνησης, μία ζώνη πλάτους 2,10 μέτρων παραλαμβάνει δεντροστοιχίες, φωτιστικά σώματα, καθιστικά, Stand ποδηλάτων, περίπτερα, τραπεζοκαθίσματα.

Πώς θα διαμορφωθεί η πλατεία της Μητρόπολης

Μια νέα πλατεία, της Μητρόπολης, όπως θα λέγεται χαρακτηριστικά, θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο του έργου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη στην οδό Μητροπόλεως στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το ναό του Γρηγορίου Παλαμά (Μητρόπολη) και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, προτείνεται η δημιουργία μιας γραμμικής πλατείας που περιγράφεται ως διευρυμένη «εκβολή» του άξονα προς τη θάλασσα.

Μια σειρά από φωτεινές στήλες «αστικοί φάροι» στο κέντρο, κατά μήκος της πλατείας, θα συμβάλλουν, σύμφωνα με τους μελετητές, στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτής της περιοχής.

Ο αρμός «ποταμός» θα διατρέχει το τμήμα από την οδό Μητροπόλεως μέχρι και την Προξένου Κορομηλά και καταλήγει σε μια κρήνη πόσιμου νερού. Στην πλατεία Μητρόπολης θα διαμορφωθεί και μια υδάτινη επιφάνεια μήκους 22,8 μ. και πλάτους 1,5 μ..

Την οριστική μελέτη της δεύτερης φάσης των έργων ανάπλασης της Αγίας Σοφίας εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Αντώνης Νουκάκης, Βαρβάρα-Χριστίνα Μυροφορίδου, Μαρίνα Τσιντζέλη, Αντώνης Χαζάπης και Αναστασία Χρανιώτη.
Πηγή: http://www.voria.gr/article/pote-xekina-i-pezodromisi-tis-ag-sofias-kato-apo-tin-tsimiski

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.