Η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, η προστασία των ποικίλων χρήσεων που συνυπάρχουν σε αυτήν και η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματός της σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών αποτελούν τους κύριους άξονες επάνω στους οποίους εδράζεται το νέο κανονιστικό πλαίσιο που τίθεται από το δήμο Θεσσαλονίκης, για να ρυθμιστεί το καθεστώς ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην εσχάτως ανακαινισμένη πλατεία Χρηματιστηρίου.

Τη θέσπιση ενός αυστηρού κανονιστικού πλαισίου, που θα ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων στην ευρύτερη περιοχή, είχε ζητήσει προσωπικά ο Γιάννης Μπουτάρης, καθιστώντας σαφές ότι ο λεγόμενος Φραγκομαχαλάς “δεν πρέπει να εξελιχθεί σε δεύτερα Λαδάδικα”.

Το καινούργιο κανονιστικό πλαίσιο διαμορφώθηκε από τη διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών, η οποία εποπτεύεται από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά. Χθες το πράσινο φως για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων έθεσε η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρου Πέγκα.

“Οι αποφάσεις μας έπρεπε να εναρμονιστούν με τους περιορισμούς που θέτει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για λόγους προστασίας των διατηρητέων κτιρίων της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση πάντως ήταν αναγκαίο να καταλήξουμε σε ένα κανονιστικό πλαίσιο, ώστε με αυτό ως αφετηρία να διαπραγματευτούμε τυχόν ευνοϊκότερες για τους καταστηματάρχες ρυθμίσεις στο μέλλον”, υπογράμμισε ο κ. Πέγκας.

Μία προς μία οι ρυθμίσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν προτείνει οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες το καθεστώς ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου θα διαμορφωθεί ως εξής:

  1. Στην Αγίου Μηνά (από την Κατούνη μέχρι την Ίωνος Δραγούμη), στην Εδέσσης, στην Ολυμπίου Διαμαντή (από τη Βίκτορος Ουγκό μέχρι την Κατούνη), στην Ηρώδου Αττικού και στη Βηλαρά (από την Καθολικών μέχρι τη Συγγρού), οι οποίες έχουν διαμορφωθεί ανισόπεδα, τα τραπεζοκαθίσματα επιτρέπονται στα τμήματα των πεζοδρόμων που είναι υπερυψωμένα.
  2. Στις πεζοδρομημένες οδούς που έχουν διαμορφωθεί ισόπεδα, χωρίς να διαθέτουν υπερυψωμένα τμήματα, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επιτρέπεται στο κομμάτι που βρίσκεται σε επαφή με την οικοδομική γραμμή. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για τις οδούς Καποδιστρίου (από τη Βαλαωρίτου μέχρι την Παπαδοπούλου), Παπαδοπούλου (από την Καποδιστρίου μέχρι την Ίωνος Δραγούμη) και Πάικου (από την Καποδιστρίου μέχρι την Ίωνος Δραγούμη).
  3. Ειδικά στο τμήμα της Πάικου από τη Συγγρού μέχρι και την Καποδιστρίου δεν θα επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, καθώς το πλάτος της οδού στο συγκεκριμένο τμήμα επαρκεί μόνο για τη διέλευση των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
  4. Η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων επιτρέπεται τόσο στην πλατεία Εμπορίου και στην πλατεία Χρηματιστηρίου όσο και στο πεζοδρομημένο τμήμα της Συγγρού από την οδό Βηλαρά μέχρι και την Ερμού.

  5. Αντίθετα η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων δεν επιτρέπεται στις ακόλουθες οδούς: α. Στην Ερμού από τη Συγγρού μέχρι την Ίωνος Δραγούμη. β. Στη Βασιλέως Ηρακλείου από τη Συγγρού μέχρι την Ίωνος Δραγούμη. γ. Στη Φράγκων από τη Δωδεκανήσου μέχρι τη Συγγρού. Η απαγόρευση αυτή σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες επιβάλλεται, ώστε να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της υφιστάμενης εμπορικής δραστηριότητας στα ισόγεια καταστήματα της περιοχής (λιανικό εμπόριο ειδών κιγκαλερίας, υφασμάτων και ειδών προικός).

  6. Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επιτρέπεται στις οδούς Καθολικών (από την Τύπου μέχρι τη Βηλαρά), Βεροίας (από τη Λέοντος Σοφού μέχρι τη Βίκτορος Ουγκώ), Ολυμπίου Διαμαντή (από τη Λέοντος Σοφού μέχρι τη Βίκτορος Ουγκώ), Τανταλίδου (από την Εγνατία μέχρι τη Βαλαωρίτου), Ορφανίδου (από τη Βαλαωρίτου μέχρι τη Φράγκων), Λέοντος Σοφού (από την Εγνατία μέχρι τη Δωδεκανήσου), Τύπου, Βηλαρά (από τη Βαλαωρίτου μέχρι την Καθολικών), Βίκτορος Ουγκώ, Συγγρού (από την Ερμού μέχρι τη Βασιλέως Ηρακλείου), Κατούνη (από τη Βασιλέως Ηρακλείου μέχρι την Τσιμισκή) και Βαλαωρίτου (από τη Δωδεκανήσου μέχρι την Ίωνος Δραγούμη).

  7. Αντίθετα κατόπιν σχετικού αιτήματος της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων περιμετρικά του κτιριακού συγκροτήματος επί των οδών Συγγρού, Βηλαρά και Βαλαωρίτου, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν τα διατηρητέα κτίρια της περιοχής.

Σε έκταση 106 στρεμμάτων

Τα έργα ανάπλασης του δήμου Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, καλύπτουν μια περιοχή έκτασης περίπου 106 στρεμμάτων μεταξύ της Εγνατίας, της Ίωνος Δραγούμη, της Τσιμισκή και της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για τμήμα της παλιάς εβραϊκής συνοικίας Μάλτα, η οποία αναπτύχθηκε εμπορικά, ενώ από το 18ο αιώνα έγινε γνωστή ως “Φραγκομαχαλάς”.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του δήμου Θεσσαλονίκης βασική επιδίωξη στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που επιχειρήθηκαν υπήρξε η δημιουργία ενός ποιοτικού και αναβαθμισμένου δημόσιου χώρου, που να δίνει προτεραιότητα στους πεζούς και να αποτρέπει τη χρήση των οχημάτων.

“Οι επεμβάσεις της μελέτης ανάπλασης έθεσαν ως προτεραιότητα την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή και τη δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου, με καταστήματα και επιχειρήσεις μικρής κλίμακας, που σέβεται τη διαχρονική ταυτότητα της περιοχής. Προς όφελος της αναβίωσης της περιοχής ακόμη ένας στόχος της παρέμβασης είναι η προσέλκυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε θέματα βελτίωσης της ποιότητας του κτιριακού αποθέματος, καθώς και της αποκατάστασης και επανάχρησης των διατηρητέων κτιρίων”, τονίζεται σε σχετική εισήγηση της διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τρίτη 23 Μαΐου 2017. Της Βαρβάρας Ζούκα.

Advertisements