Ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, που στέλνει ηχηρό μήνυμα ενάντια στο στίγμα όσων πάσχουν από ηπατίτιδα C, κοσμεί το μεγάλο τοίχο πάνω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Δημιουργός του είναι ο παγκοσμίου φήμης έλληνας καλλιτέχνης INO, ο οποίος ανταποκρίθηκε αφιλοκερδώς στην πρόταση που δέχτηκε από το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Χρειάστηκαν δέκα ημέρες για τη δημιουργία του μοναδικού αυτού έργου, το οποίο κατακρίνει την αρνητική συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι σε οτιδήποτε διαφέρει από αυτούς, με αναφορά στις περιπτώσεις όπου η διαφοροποίηση αυτή δεν οφείλεται σε προσωπική επιλογή του ατόμου.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το γενικό πληθυσμό που αφορά το στίγμα και την ηπατίτιδα C, την οποία πραγματοποιεί ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και έχει τίτλο «Η έκφραση της υγείας μέσα από την Τέχνη: ηπατίτιδα C και στίγμα». Υποστηρικτές της προσπάθειας είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

«Θέλαμε να κάνουμε μία διαφορετική καμπάνια. Αναζητήσαμε λοιπόν μεγάλες επιφάνειες σε κεντρικά κτίρια μεγάλων πόλεων και έναν καλλιτέχνη, τον ΙΝΟ, που θα μπορούσε να αποτυπώσει τα τρία μηνύματα που θέλαμε να περάσουμε στον κόσμο. Αυτά είναι η έγκαιρη ενημέρωση, η καταπολέμηση του στίγματος και η πρόσβαση στη θεραπεία. Πριν από έναν χρόνο έγινε το πρώτο έργο στην Αθήνα, στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην Πειραιώς, που αφορούσε την προτροπή του γενικού πληθυσμού σε εξετάσεις και μόλις προχθές ολοκληρώθηκε το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, που εστιάζεται στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος. Όσο για το τρίτο, μάλλον θα το κάνουμε πάλι στην Αθήνα», τόνισε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης και πρόσθεσε ότι οι πρώτες αντιδράσεις τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο» είναι ενθουσιώδεις.

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης επισήμανε ότι «στόχος είναι να διώξουμε το φόβο και να αλλάξουμε το καταθλιπτικό στοιχείο που υπάρχει εντός και εκτός των νοσοκομείων, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα κατά του στίγματος».

Είναι ιάσιμη νόσος

Ο κ. Πλωμαρίτης ανέφερε ότι η ηπατίτιδα C είναι μία ιάσιμη νόσος και έχει ασυμπτωματικό χαρακτήρα. Στη χώρα μας ζουν περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C, εκ των οποίων μόνον το 20% γνωρίζει για την κατάσταση της υγείας του.

«Η διάσταση της ηπατίτιδας C είναι πολυεπίπεδη. Μία από αυτές είναι και η κοινωνική, που έχει άμεσο αντίκτυπο στη συναισθηματική και ψυχολογική επίδραση της ζωής του ασθενούς. Το κοινωνικό στίγμα αναφέρεται στη σχέση του ατόμου που φέρει ένα ανεπιθύμητο κοινωνικά χαρακτηριστικό με το κοινωνικό του περιβάλλον, ένα χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από την υπόλοιπη κοινωνία και το οδηγεί στο να χάνει σχεδόν την ανθρώπινη οντότητά του και να ταυτίζεται με το ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό. Εμείς αγωνιζόμαστε να το εξαλείψουμε αυτό και όλοι οι πάσχοντες να έχουν ισότιμη πρόσβαση και αντιμετώπιση», επισήμανε ο κ. Καλαμίτσης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ειδικό μηχάνημα για ελαστογραφία ήπατος, το οποίο ανήκει στο Σύλλογο και κατά διαστήματα το δανείζει σε ηπατολογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είτε έχουν μόνο ένα τέτοιο μηχάνημα είτε κανένα.

«Πρόκειται για έναν υπέρηχο που μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα δείχνει εάν το ήπαρ νοσεί. Χωρίς αυτήν την εξέταση δεν ολοκληρώνεται ο φάκελος ενός ασθενούς. Εδώ και δέκα ημέρες είναι στο ‘Ιπποκράτειο’ και το φέρνουμε μία φορά το μήνα ή το δίμηνο. Σε έναν χρόνο εξετάστηκαν με το μηχάνημα αυτό 2.500 άνθρωποι πανελλαδικά», είπε ο κ. Καλαμίτσης.

Κέντρο αναφοράς το «Ιπποκράτειο»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ Ιωάννης Γουλής τόνισε ότι το στίγμα είναι πραγματικό πρόβλημα, καθώς περιθωριοποιεί τους πάσχοντες ακόμη και σε σχέση με την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας. Σε αυτό συντελεί και το ότι ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της ηπατίτιδας C είναι η χρήση των ενδοφλέβιων ουσιών. Μάλιστα το στίγμα αναγκάζει τους πάσχοντες να απευθύνονται λιγότερο στα νοσοκομεία και να μην αναζητούν θεραπεία, όταν η νόσος είναι ιάσιμη 100%, καθώς μία τρίμηνη αγωγή απαλλάσσει από το νόσημα και τις επιπλοκές του. Σημασία λοιπόν έχει να καταπολεμήσουμε το στίγμα.

«Από το 2005 το ‘Ιπποκράτειο’ συνεργάζεται με τον ΟΚΑΝΑ και έχει ανοιχτεί πολύ στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών που έχουν ηπατίτιδα C. Κάθε Τετάρτη κάνουμε ιατρείο με παθολόγο για εξαρτήσεις και προσέρχονται ασθενείς, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έρχονταν ποτέ. Έχουν δημιουργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με το γιατρό και αυτό έχει σημασία. Επιπλέον είμαστε κέντρο αναφοράς όλων των μονάδων του ΟΚΑΝΑ, καθώς το 60%-70% των ασθενών του ΟΚΑΝΑ έχει ηπατίτιδα C», εξήγησε ο κ. Γουλής και πρόσθεσε ότι «έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πασχόντων στο σύστημα υγείας και καταφέραμε να αλλάξουμε και το κλίμα εντός νοσοκομείου. Συνεπώς η προσέλευση έχει εκτοξευτεί. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι 40-50 έτη, αλλά οι νέες λοιμώξεις από ηπατίτιδα είναι σε πιο νέους εξαιτίας της ενδοφλέβιας χρήσης ουσιών».

Ο κ. Γουλής επισήμανε ότι τα φάρμακα που εκριζώνουν τη νόσο είναι πανάκριβα και συνεπώς δύσκολο να χορηγηθούν σε όλο τον πάσχοντα πληθυσμό. Συνεπώς γίνονται προσπάθειες να διευρυνθούν τα κριτήρια για τη θεραπεία των ασθενών, ώστε να μη χορηγούνται φάρμακα μόνο στις βαριές περιπτώσεις αλλά και σε πιο πρώιμα στάδια.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017. Της Νικολέττας Μπούκα  nikolettabouka@yahoo.gr Φωτ.: Αλέξανδρος Αβραμίδης.

Advertisements