Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, που φέρουν τίτλο «Ποτέ Ξανά. 74 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου» διοργανώνονται από 18 έως 20 Μαρτίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων είναι η σιωπηρή πορεία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Μαρτίου, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Ήταν 15 Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο τρένο θανάτου, με προορισμό το στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς, αναχωρούσε από τον σιδηροδρομικό σταθμό, μεταφέροντας σ’ ένα ταξίδι -χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους- περίπου 2.800 Εβραίους της πόλης.

 

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο, 18 Μαρτίου, με συναυλία στο αμφιθέατρο τελετών του ΠΑΜΑΚ, θα συνεχιστούν την Κυριακή, στις 11:30 το πρωί, με την πορεία μνήμης από την πλατεία Ελευθερίας έως τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα, 20 του μήνα, με εκδήλωση στο φουαγιέ του δημαρχείου και ομιλία της ιστορικού και συγγραφέως, Ρένας Μόλχο.

Ανακάλυψε περισσότερα για το παρελθόν της Θεσσαλονίκης εδώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements