Κάμερες καταγραφής παραβατών προτίθεται να τοποθετήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της συστηματικής παραβίασής τους από ασυνείδητους οδηγούς.

Η λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος για τον έλεγχο κομβικών πεζοδρόμων, σε 24ωρη βάση, αποτελεί μόνον μία από τις παρεμβάσεις στον τομέα των αστικών αναπλάσεων και των τεχνικών έργων, τις οποίες η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη επιδιώκει να εντάξει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο για την περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχεται στο συνολικό ύψος των δέκα εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι το μέτρο αυτό να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον προσφάτως ανακαινισμένο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπως και από τον ιστορικό άξονα της Αριστοτέλους.

Ανασχεδιάζεται η Ικτίνου

Ανάλογο ηλεκτρονικό σύστημα εικοσιτετράωρου ελέγχου σχεδιάζεται να τοποθετηθεί και στους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος. Αυτό, ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Παππάς, θα γίνει σε επόμενη φάση, αφού θα πρέπει προηγουμένως οι δύο πεζόδρομοι να ανασχεδιαστούν, ώστε να καταστούν λειτουργικοί και να αποδοθούν αισθητικά αναβαθμισμένοι στους πολίτες.

«Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την επείγουσα εκπόνηση μελέτης, ώστε να ανασχεδιάσουμε τους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος. Εφόσον το αίτημά μας αυτό γίνει αποδεκτό, θα προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες τόσο για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, όσο και για την κατασκευή του έργου», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

Η πλατεία Φαναριωτών

Τα έργα τα οποία η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη προτείνει προς χρηματοδότηση, μέσω του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκαν στα μέλη της «Πρωτοβουλίας», στο πλαίσιο συνεδρίασης που προκλήθηκε με την ευκαιρία της σχεδιαζόμενης δανειοδότησης του δήμου Θεσσαλονίκης, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κεντρική θέση μεταξύ των παρεμβάσεων, που επιδιώκεται να χρηματοδοτηθούν μέσω του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καταλαμβάνει αυτή που αφορά στην ανάπλαση με βιοκλιματικά κριτήρια της πλατείας Φαναριωτών, η οποία σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο ακόμη και να γίνει αντιληπτή, αφού έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ.

Η αρχική μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής, την οποία έχει στα χέρια του ο δήμος Θεσσαλονίκης, προέκυψε στο πλαίσιο ενός πρότυπου εργαστηρίου περιβαλλοντικού αστικού σχεδιασμού, το οποίο είχε οργανωθεί επί αντιδημαρχίας Ανδρέα Κουράκη σε συνεργασία με το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνο τον καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Νίκο Καλογήρου.

Η περιοχή που είχε μελετηθεί περιλαμβάνει την πλατεία Φαναριωτών, την οδό Δημητρίου Γούναρη στο τμήμα της από τη λεωφόρο Νίκης μέχρι και την Παύλου Μελά καθώς και την οδό Στρατηγού Καλλάρη, η οποία καταλήγει στην παραλιακή λεωφόρο.

Στόχος της παρέμβασης είναι η επανένταξη της κατακερματισμένης σήμερα πλατείας Φαναριωτών στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη και η ενοποίηση του χώρου. Παράλληλα επιδιώκεται να αναβαθμιστεί η περιοχή αισθητικά και λειτουργικά, αλλά και να διασφαλιστεί σε όλη τη ζώνη επέμβασης η άνετη και ασφαλής κίνηση των πεζών και των διερχόμενων οχημάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, τα άναρχα σταθμευμένα αυτοκίνητα απομακρύνονται, ενώ η διέλευση των οχημάτων θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται από την οδό Παύλου Μελά προς τη λεωφόρο Νίκης και αντιστρόφως, ώστε να μη διακόπτεται η σύνδεση μεταξύ βασικών δρόμων. Η Στρατηγού Καλλάρη και η Δημητρίου Γούναρη προβλέπεται ότι θα μετατραπούν σε μονόδρομους ήπιας κυκλοφορίας.

Η παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, καθώς στοχεύει στην ουσιαστική βελτίωση του μικροκλίματος στην περιοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπονται, μεταξύ των άλλων, η αύξηση του πρασίνου, η έντονη παρουσία του στοιχείου του νερού και η χρήση κατάλληλων υλικών για τη διαμόρφωση της νέας πλατείας Φαναριωτών. Επιπλέον, οι μελετητές προτείνουν τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών για τη δημιουργία του αστικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στην περιοχή.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Μέρος της χρηματοδότησης, που έχει εξασφαλιστεί μέσω του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί για την κάλυψη τμήματος της δαπάνης που απαιτείται για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο συγχρόνως θα λειτουργεί και ως Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ήδη, τα πρώτα δέκα εκατομμύρια ευρώ για το εγχείρημα έχουν εξασφαλιστεί μέσω του γερμανικού δημοσίου, έπειτα από επαφές που είχαν για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί σε μια έκταση 7.000 τ.μ. πλησίον του Παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Στα έργα που προτείνονται, από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης προς χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περιλαμβάνονται και αυτά της ανάπλασης των ζωνών που βρίσκονται μπροστά από τέσσερα εβραϊκά μνημεία. Πρόκειται για το Εβραϊκό Μουσείο επί της οδού Αγίου Μηνά, για το κτίριο του Γενί Τζαμί επί της Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και για τις συναγωγές Μοναστηριωτών και Γιαδ Λεζικαρόν επί της Συγγρού και της Βασιλέως Ηρακλείου αντίστοιχα.

Αρχαιολογικός περίπατος

Μέσω του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επιδιώκεται ακόμη να διασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός τουριστικού περιπάτου, που θα ακολουθεί τη διαδρομή Ροτόντα – Αποστόλου Παύλου – Κάστρων – Άνω Πόλη. Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης σχεδιάζονται η ανάπλαση της οδού Κάστρων, όπως και η πεζοδρόμηση της Αποστόλου Παύλου.

Στο μεταξύ, στον κατάλογο των έργων που έχουν αποσταλεί από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης προς το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνεται και η δημιουργία παιδικού σταθμού στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017. Της Βαρβάρας Ζούκα.

Advertisements