Από την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση βγαίνουν το επόμενο διάστημα περιοχές οκτώ δήμων της Θεσσαλονίκης, οι οποίες τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν να μετατραπούν σε γκέτο, εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας, της φτώχειας, της συρρίκνωσης και της γήρανσης του πληθυσμού τους. Το σχέδιο σωτηρίας, το οποίο αφορά σχεδόν το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη», που προβλέπει παρεμβάσεις χρηματοδότησης ύψους 85 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που προγραμματίζονται είναι φιλόδοξα, καθώς αφορούν μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του δυτικού και ανατολικού παράκτιου μετώπου, την ανάπλαση των ανενεργών στρατοπέδων ρεμάτων και άλλων κοινόχρηστων χώρων. Οι παρεμβάσεις του προγράμματος αστικών αναπλάσεων αφορούν δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη, Δέλτα, Παύλου Μελά και Κορδελιού – Ευόσμου).

Στο ίδιο πρόγραμμα προτείνονται και έργα που αφορούν σε αναπλάσεις εμπορικών κέντρων, σε μέτρα περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η αναβάθμιση σταθμών μέτρησης, καθώς και στην ενοποίηση όλων των χώρων που καταλαμβάνουν σήμερα μεγάλες εκτάσεις στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, όπως η Τεχνόπολη, η Ζώνη Καινοτομίας, το Cedafop, το ΕΚΕΤΑ κ.ά.

Το σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή της επιτροπής παρακολούθησης, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, καθώς θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, ώστε με γοργούς ρυθμούς να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή και την έγκρισή του από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή και να αρχίσει η έκδοση των προσκλήσεων για την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων.

Απογυμνωμένες από οικονομική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο μελετητής, Παύλος Κράβαρης οι περιοχές των οκτώ δήμων, όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, εμφανίζουν έντονη οικονομική συρρίκνωση και κακή επίδοση σε δείκτες τουρισμού. Υψηλή ανεργία πλήττει το σύνολο του πληθυσμού, ο κίνδυνος γκετοποίησης τους είναι μεγάλος, ενώ υπάρχει παρουσία υψηλού ποσοστού ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, έχουν απογυμνωθεί από οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που οδήγησε στην περαιτέρω υποβάθμιση τους. Όσο αφορά στην κλιματική αλλαγή, καταγράφεται υψηλή και πυκνή δόμηση, μεγάλη έλλειψη πρασίνου, τα οποία επιτείνουν τα φαινόμενα της αστικής νησίδας.

Μιλώντας για το σχέδιο και την ανάγκη υλοποίησης του σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου τόνισε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ότι «η κρίση των τελευταίων ετών έχει ως συνέπεια την αύξηση των υφιστάμενων αδυναμιών της πόλης και ταυτόχρονα την ελλιπή αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών της».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε σε τοποθέτηση του ότι και στο νέο ΕΣΠΑ, η διοίκηση της ΠΚΜ φρόντισε να δεσμεύσει τους απαραίτητους πόρους για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, συνολικά 10% των πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, διπλάσιους δηλαδή από την εθνική υποχρέωση. Παράλληλα, όπως είπε, προσδιόρισε όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν αφενός στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ήδη από τη δεκαετία του 1990, αφετέρου σε έναν αριθμό άλλων αστικών κέντρων της περιφέρειας. «Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μέσα από πνεύμα συνεργασίας να σταθούν αρωγοί στη μεγάλη μας προσπάθεια να υλοποιήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τις σημαντικές αυτές παρεμβάσεις αστικής αναγέννησης, για να διατηρήσουμε και την κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Τα έργα που υποβλήθηκαν

Τα έργα που θα υλοποιηθούν έχουν κατηγοριοποιηθεί σε οχτώ τομείς:

  1. Αστικής αναβάθμισης.
  2. Βιώσιμης κινητικότητας.
  3. Εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα.
  4. Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

  5. Πράσινης ανάπτυξης.

  6. Προστασίας από κινδύνους.

  7. Προώθησης πολιτισμού και τουρισμού.

  8. Κοινωνικού χαρακτήρα – Πρόνοιας.
    Ανά δήμο οι προτάσεις για έργα που υποβλήθηκαν είναι:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Πρότεινε 5 έργα, με προϋπολογισμό 17,3 εκ. ευρώ. Πρόκειται για 2 έργα αστικής αναβάθμισης και 3 βιώσιμης κινητικότητας.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πρότεινε 47 έργα, με προϋπολογισμό 61,8 εκ. ευρώ. Πρόκειται για 8 έργα αστικής αναβάθμισης, 5 βιώσιμης κινητικότητας, 6 εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα, 6 καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, 4 πρόληψης κινδύνων, 4 κοινωνικά – πρόνοιας, 2 πολιτισμού – τουρισμού και 12 πράσινης ανάπτυξης.

Δήμος Καλαμαριάς: Πρότεινε 9 έργα, με προϋπολογισμό 13,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 1 έργο αστικής αναβάθμισης, 1 βιώσιμης κινητικότητας, 1 εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα, 3 καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, 1 πρόληψης κινδύνων, 1 πολιτισμού – τουρισμού και 1 πράσινης ανάπτυξης.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Πρότεινε 13 έργα, με προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 9 έργα αστικής αναβάθμισης, 1 βιώσιμης κινητικότητας, 1 εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα, 1 καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και 1 πρόληψης κινδύνων.

Δήμος Νεάπολης – Συκεών: Πρότεινε 33 έργα, με προϋπολογισμό 107,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 10 έργα αστικής αναβάθμισης, 3 βιώσιμης κινητικότητας, 1 εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα, 2 καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, 2 πρόληψης κινδύνων, 10 κοινωνικά – πρόνοιας, 2 πολιτισμού – τουρισμού και 3 πράσινης ανάπτυξης.

Δήμος Παύλου Μελά: Πρότεινε 6 έργα, με προϋπολογισμό 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 1 έργο αστικής αναβάθμισης, 1 εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα, 1 καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, 2 κοινωνικά – πρόνοιας και 1 πολιτισμού – τουρισμού.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη (δημοτική ενότητα Πυλαίας): Πρότεινε 13 έργα, με προϋπολογισμό 14,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 2 έργα αστικής αναβάθμισης, 2 βιώσιμης κινητικότητας, 1 εκσυγχρονισμού δημόσιου τομέα, 3 καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, 2 πρόληψης κινδύνων, 1 κοινωνικό – πρόνοιας και 2 πολιτισμού – τουρισμού.

Δήμος Δέλτα (δημοτική κοινότητα Καλοχωρίου): Πρότεινε 4 έργα, με προϋπολογισμό 9,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 1 έργο αστικής αναβάθμισης, 1 βιώσιμης κινητικότητας και 2 πρόληψης κινδύνων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017.

Advertisements