Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα καταστήματα της οδού Κομνηνών, στην περιοχή των Λουλουδάδικων, μας προσκαλούν στον χώρο τους για να απολαύσουμε μια κούπα ζεστό κρασί με μυρωδικά!

Για όλη την περίοδο των εορτών οι καταστηματάρχες της περιοχές ετοιμάζουν καθημερινά  το Glühwein  ή glogg ή mulled wine. Όπως και αν το ζητήσετε πάντως δεν θα σας το αρνηθούν.

Το ζεστό κρασί είναι μέρος των χωρών κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, αλλά η Θεσσαλονίκη το τιμά ιδιαίτερα μιας και αποτελεί ιδανική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Θα το συναντήσετε στην Τσεχία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Κορατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Λετονία, στη Γερμανία, την Αλσατία και τη Σκανδιναβία. Στην Θεσσαλονίκη εκτός από τα καταστήματα της οδού Κομνηνών, θα το βρείτε και στα καταστήματα Ble με κόστος 1,95 για 240ml ή 7 ευρώ για ένα ολόκληρο μπουκάλι το οποίο θα το πάρετε σπίτι σας. Εμφιαλωμένο Glühwein θα βρείτε και στο ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και σε αρκετά ντελικατέσεν.

Τι περιέχει όμως, το ζεστό αυτό ποτό; Εκτός από κόκκινο κρασί και ζάχαρη ή μέλι, έχει πολλά μπαχαρικά που του χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα, όπως ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, κανέλα, κάρδαμο, ginger, γαρίφαλο. Πολλοί το προτιμούν σκέτο, ενώ άλλοι προσθέτουν και μία επιπλέον δόση από άλλο αλκοόλ, όπως λικέρ, brandy, vodka ή ρούμι.

Αν το φτιάξετε στο σπίτι, θυμηθείτε να αφήσετε τα μπαχαρικά για μία ώρα τουλάχιστον, μέσα στο κρασί και μετά να ξαναζεστάνετε το μίγμα, για να «ποτίσει» με όλα τα αρώματα.

Η συνταγή

Η κύρια συνταγή για ζεστό γλυκό κρασί με μπαχαρικά περιλαμβάνει ορισμένα βασικά υλικά. Εσείς όμως, μη φοβηθείτε να προσθέσετε αρκετή φαντασία σε αυτή.

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
Ένα ξυλάκι κανέλα
7-8 γαρίφαλα
Ξύσμα μισού λεμονιού
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλιές μέλι (ή και παραπάνω αν προτιμάτε)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Προαιρετικά ρούμι, brandy ή vodka, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το ποτό σας

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το κρασί σε ένα κατσαρολάκι, σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τη θερμοκρασία βρασμού του κρασιού (60-70 βαθμούς) και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Προσοχή, μην βράσει το μίγμα γιατί θα εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Αφού ζεσταθεί το μίγμα, στραγγίζετε αν χρειάζεται. Σερβίρετε το ποτό κατά προτίμηση, σε κεραμικές κούπες.

Advertisements