Ο διαιτολόγος αποκαλύπτει τα μυστικά για αποτελεσματικό «κάψιμο λίπους»

στις

Το «κάψιμο» λίπους είναι ένας πολύ συχνός όρος που χρησιμοποιείται από αθλητές, γυμναζόμενους, προπονητές αλλά και εταιρίες με συμπληρώματα διατροφής. Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που προάγουν το κάψιμο του λίπους, συμπληρώματα διατροφής που υποστηρίζουν ότι βοηθούν σε αυτό το σκοπό (λιποδιαλύτες), μηχανήματα στο γυμναστήριο που είναι προσαρμοσμένα σε αυτό τον τομέα όπως επίσης και καρδιοσυχνόμετρα (τα λεγόμενα polar) τα οποία μας βοηθούν να είμαστε στο πεδίο καύσης λίπους μέσω εντοπισμού της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (HRmax) και της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max).

Τι εννοούμε όταν λέμε κάψιμο λίπους;

Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί διάφορες πηγές ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες του, οι οποίες κυμαίνονται ανάλογα την ημερήσια φυσική δραστηριότητα του κάθε ατόμου. Οι πηγές αυτές είναι οι υδατάνθρακες (γλυκόζη αίματος) και το λίπος κυριότερα και κατά δεύτερο λόγο και πολύ πιο σπάνια, οι πρωτεΐνες. Ο όρος λοιπόν «κάψιμο λίπους» έχει σαν έννοια την ικανότητα να οξειδώνεται (καίγεται δηλαδή) το λίπος και να χρησιμοποιείται σαν ενέργεια αντί του υδατάνθρακα, που είναι ο βασικός πάροχος ενέργειας του οργανισμού.

Με την πάροδο των χρόνων γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η ικανότητα καύσης λίπους από τον οργανισμό έχει θετικό αντίκτυπο τόσο ως προς την υγεία του ατόμου όσο και ως προς τις αθλητικές του επιδόσεις. Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι αθλητές υψηλού επιπέδου έχουν τη δυνατότητα αυξημένης καύσης λίπους,το οποίο τους δίνει το πλεονέκτημα της διατήρησης του αποθέματος υδατανθράκων στον οργανισμό σε υψηλά επίπεδα.

Αντίθετα, ασθενείς με παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν μειωμένη ικανότητα καύσης λίπους από τον οργανισμό. Έτσι, είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι η αύξηση της καύσης του λίπους στον οργανισμό μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει το βάρος ενός ατόμου, συνδυαζόμενη φυσικά με ένα σωστό και υποθερμιδικό διαιτολόγιο.

Διάβασε εδώ τα παρακάτω θέματα

Παράγοντες που επηρεάζουν την καύση λίπους
Ένταση άσκησης
Διατροφή
Διάρκεια της άσκησης
Είδος άσκησης
Φύλο

Στο πρώτο μέρος του άρθρου αναλύσαμε τι εννοούμε με τον όρο «κάψιμο λίπους», καθώς και ορισμένους παράγοντες που επηρεάζουν, ή φαίνεται να επηρεάζουν, την οξείδωση των λιπών από τον οργανισμό.

Στο δεύτερο μέρος θα αναλύσουμε και τους υπόλοιπους παράγοντες και το κατά πόσο συμβάλλουν στη περαιτέρω καύση του λίπους.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το κατά πόσο ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει για ενέργεια υδατάνθρακα ή λίπος. Είναι πλέον γνωστό ότι η άσκηση σε ένα ζεστό περιβάλλον αυξάνει τη χρήση του γλυκογόνου και μειώνει την οξείδωση του λίπους. Αυτό μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και σε μεγάλο υψόμετρο. Παρόμοια αντίδραση του οργανισμού έχουμε και σε κρύο περιβάλλον, ειδικά όταν συμβαίνει ρίγη.

Προς το παρόν, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της οξείδωσης του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι η διενέργεια τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Αυτή η διαδικασία θα ρυθμίσει τα ένζυμα που βοηθούν στην οξείδωση των λιπών και θα αυξήσει τη μάζα των μιτοχονδρίων και της ροής του αίματος, τα οποία επιτρέπουν υψηλότερα ποσοστά οξείδωσης των λιπών.

Ο βέλτιστος τύπος άσκησης, η ένταση και η διάρκεια για την απώλεια βάρους είναι ακόμα ασαφής. Οι τρέχουσες συστάσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην αύξηση της δαπάνης ενέργειας και τη συμμετοχή στην άσκηση. Βρίσκοντας τη βέλτιστη ένταση για την οξείδωση του λίπους μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους (απώλεια λίπους) και να υποστηρίξει τη διατήρηση του βάρους, αλλά οι αποδείξεις για αυτό δεν είναι σημαντικές. Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ποσότητα του λίπους που οξειδώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι πραγματικά μικρή. Για το λίπος τα ποσοστά οξείδωσης είναι, κατά μέσο όρο, 0,5 g/λεπτό στην βέλτιστη ένταση της άσκησης που σημαίνει ότι περισσότερο από 33 ώρες άσκησης θα απαιτούνται για την οξείδωση 1 kg μάζας λίπους.

Το περπάτημα ή το τρέξιμο που κυμαίνεται γύρω στο 50-65% της VO2max φαίνεται να είναι η βέλτιστη ένταση για την οξείδωση του λίπους. Η διάρκεια της άσκησης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, καθώς αυτή υπαγορεύει σε μεγάλο βαθμό τη δαπάνη ενέργειας και την οξείδωση των λιπών. Φυσικά, αυτό έχει επίσης σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η ημερήσια ενεργειακή δαπάνη. Εάν η άσκηση είναι η μόνη παρέμβαση που χρησιμοποιείται, ο κύριος στόχος είναι συνήθως να αυξηθεί η κατανάλωση ενέργειας για τη μείωση του σωματικού λίπους. Όταν συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα διατροφής, ωστόσο, έχουμε καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Διάβασε εδώ το πως επηρεάζει το κάψιμο λίπους η κάθε τροφή και ουσία ξεχωριστά.

Γράφει ο Νίκος Ευστρατίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Τηλ.Επικοινωνίας 6997277338).

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.