Και ενώ οι Θεσσαλονικείς παραμένουν «αιχμάλωτοι» της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, οι ίδιοι δεν φαίνονται να ενοχλούνται και ιδιαίτερα από την έλλειψη συγκοινωνίας, καθώς το parking έξω από τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού είναι γεμάτο αυτοκίνητα και μηχανές.

Την ίδια στιγμή (2:57 28/9/16) πάνω από 9.700 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί από πολίτες που ζητούν την κατάργηση της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τον ΟΑΣΘ.

Το κείμενο που καλούνται να υπογράψουν οι πολίτες:

«Ο ΟΑΣΘ είναι μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία ασκεί μονοπωλιακά (με βάση τη Σύμβασή της με το ελληνικό κράτος) το έργο των αστικών μεταφορών στη Θεσσαλονίκη. Για το έργο αυτό επιδοτείται από το ελληνικό κράτος, το οποίο υποχρεώνεται να καλύπτει το ετήσιο έλλειμμά της καθώς και ένα σταθερό ποσοστό επί των εξόδων ως ετήσιο κέρδος και μέρισμα για τους μετόχους της. Σε τελευταία ανάλυση, δηλαδή, λειτουργεί μεν ως ιδιωτική εταιρεία αλλά με την εγγύηση και τα χρήματα του κράτους, επομένως όλων των φορολογουμένων.

Παρ’ ό,τι προσφέρει δημόσιο μεταφορικό έργο, η διοίκηση της εταιρείας χρησιμοποιεί τις οποιεσδήποτε οικονομικές διαφορές της με το ελληνικό δημόσιο εις βάρος των ίδιων των πολιτών που την χρηματοδοτούν, των «πελατών» της.
Σε κάθε διαφορά της, ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχουν πια χρήματα για πετρέλαια, ούτε για μισθούς των εργαζομένων», οι οποίοι, με τη σειρά τους, αν και μέτοχοι ταυτόχρονα της εταιρείας, δεν διστάζουν να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες με κάθε τρόπο (πρόσφατα με «επίσχεση εργασίας», η οποία για τους πολίτες ισοδυναμεί με απεργία και απουσία λεωφορείων από την πόλη).

Αυτό το μοντέλο, του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, δεν πάει άλλο. Η σημερινή σύμβαση ΟΑΣΘ-ελληνικού δημοσίου πρέπει να καταγγελθεί άμεσα – και να συζητήσουμε όλοι, κόμματα, φορείς και πολίτες το επόμενο μοντέλο λειτουργίας των αστικών μεταφορών, σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για να υπογράψεις και εσύ κάνε κλικ εδώ.

Advertisements