Ιστορίες: Η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ

στις

Στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης, το κτήριο της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου, διατηρεί μέχρι και σήμερα την ομορφιά του και φέρει μαζί του αμέτρητες ιστορίες και αναμνήσεις.

Χτίστηκε το 1887 και αρχικά ονομάστηκε Ιδαδιέ. Αποτελούσε την Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Οθωμανικής τότε Θεσσαλονίκης. Οι απόφοιτοι της σχολής δικαιούνταν να καταλάβουν διοικητικές θέσεις και να διορισθούν δημόσιοι υπάλληλοι σε όλα τα Υπουργεία στην Κων/πολη άνευ εξετάσεων. Οι σχολές Ιδαδιέ συντηρούνταν από το δημόσιο. Το πρόγραμμα των μαθημάτων περιλάμβανε ό,τι και τα λοιπά γυμνάσια της εποχής, με επιπλέον μαθήματα Γεωπονίας, Στοιχεία Νομικής Επιστήμης, Πολιτικής Οικονομίας, Μηχανικής και επισήμου αλληλογραφίας. Ήδη το 1910 η πληθώρα των μαθητών απαιτούσε την εκ νέου επέκταση του κτιρίου.

Το 1913 και μετά την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, λειτούργησε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το κτίριο είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli. Ήταν τριώροφο αρχικά, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν δύο διώροφες πτέρυγες πλαγίως, για να καλυφθούν οι ανάγκες της σχολής σε χωρητικότητα.

Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925 ύστερα από πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Η απόφαση ίδρυσής του από το δημοτικιστή πρωθυπουργό συνδέθηκε με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα Φιλοσοφική Σχολή, όσο γινόταν διαφορετικής νοοτροπίας από εκείνην που τα χρόνια εκείνα χαρακτήριζε τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας.

Πράγματι, η Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης καθόρισε από πολύ νωρίς τις συντεταγμένες της: πιο προοδευτική στο πνεύμα και στη γλώσσα από τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων σε αληθινό προπύργιο του εκπαιδευτικού και φιλολογικού δημοτικισμού, αλλά και σε καθοριστικό παράγοντα της φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Φιλοσοφική Σχολή άρχισε να λειτουργεί το 1926 και αριθμούσε στο ξεκίνημα της 65 φοιτητές.

Ο σκοπός της Σχολής είναι διπλός, αφενός να καταρτίζει ικανά στελέχη για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου να ετοιμάζει επιστήμονες ικανούς για έρευνα σε μια ολόκληρη σειρά από τομείς των ιστορικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, που εντάσσονται στο πλαίσιο μιας Φιλοσοφικής Σχολής. Σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ απαρτίζεται από οκτώ Τμήματα, που το καθένα χορηγεί χωριστό πτυχίο.

Ανακάλυψε περισσότερα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης εδώ.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.