Κάθε σύγχρονη μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί συγκεκριμένες φορές. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το όριο, η χωρητικότητά της αρχίζει και μειώνεται κατακόρυφα. Δείτε πώς γίνεται η σωστή φόρτιση και εκφόρτιση των συσκευών σας, καθώς και κάποιες εφαρμογές που θα βοηθήσουν να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop, το κινητό, και το tablet.

Κάθε μπαταρία έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης, ο οποίος καθορίζεται από τον κατασκευαστή της. Ένας πλήρης κύκλος φόρτισης είναι η χρήση και η πλήρης επαναφόρτιση του 100% της χωρητικότητας μιας μπαταρίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει μία και μοναδική φόρτιση. Δηλαδή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μισή ενέργεια του κινητού, του laptop ή του tablet μας, και μετά να το φορτίσουμε πλήρως. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και την επόμενη ημέρα. Όλο αυτό θα μετρήσει σαν ένας κύκλος φόρτισης και όχι δύο. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας κύκλος φόρτισης, η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται ελάχιστα.

Σύμφωνα με μελέτες από την ιστοσελίδα Batteryuniversity.com, οι σύγχρονες μπαταρίες λιθίου διατηρούν τη μέγιστη χωρητικότητα τους συνήθως μέχρι τους πρώτους 250 κύκλους φόρτισης, ενώ μετά αρχίζει και πέφτει σιγά σιγά η απόδοση τους. Βέβαια η απόδοση της κάθε μπαταρίας επηρεάζεται και από πολλούς άλλους παράγοντες .

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζει τη διάρκεια μπαταρίας είναι η θερμοκρασία. Οι μπαταρίες είναι σαν τους ανθρώπους, λειτουργούν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν ομοίως τη λειτουργία των μπαταριών, αλλά οι επιπτώσεις τους είναι προσωρινές.

Επίσης μόνιμη ζημιά μπορούν να προκαλέσουν και ορισμένοι φορτιστές οι οποίοι αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα οι ασύρματοι φορτιστές ή οι ταχυφορτιστές.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια μπαταρίας είναι ο τρόπος φόρτισης. Παλαιότερα με τις μπαταρίες Νικελίου οι τεχνικοί μας συνιστούσαν να πραγματοποιούμε πλήρεις φορτίσεις και αποφορτίσεις. Για τις σύγχρονες μπαταρίες όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι μία μπαταρία που αποφορτίζεται πλήρως πριν επαναφορτιστεί χρειάζεται 300-500 κύκλους φόρτισης για να πέσει στο 70% της αρχικής της χωρητικότητας. Αντίθετα η ίδια μπαταρία, εάν επαναφορτίζεται όταν βρίσκεται στο 50% χρειάζεται 1200-1500 κύκλους για να πέσει στο 70%. Συνεπώς για να διατηρήσουμε τη μπαταρία μας στα καλύτερα δυνατά επίπεδα, θα πρέπει να πραγματοποιούμε συχνές φορτίσεις, ιδανικά από 40% μέχρι 80%.

Ολονύκτια Φόρτιση Μπαταρίας

Πολλοί από εμάς αφήνουμε τις συσκευές μας να φορτίζονται ολόκληρο το βράδυ. Αυτή η συνήθεια τελικά δεν είναι και τόσο καταστροφική για τη διάρκεια μπαταρίας των συσκευών μας. Το λογισμικό των συσκευών σε συνδυασμό με τους σύγχρονους φορτιστές, φροντίζει μόλις η μπαταρία της συσκευής μας φορτίσει πλήρως να διακόψει τη φόρτιση της και επιλέγει ως αποκλειστική πηγή ενέργειας το ρεύμα του φορτιστή.

Έτσι η μπαταρίας μας δεν υπερθερμαίνεται, δεν σπαταλάει άδικα κύκλους φόρτισης και είναι γεμάτη για να την χρησιμοποιήσουμε το επόμενο πρωί.

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε φορητούς υπολογιστές για τις καθημερινές ψηφιακές μας ανάγκες. Παρατηρούμε όμως ότι με το πέρασμα του χρόνου η διάρκεια μπαταρίας αρχίζει και μειώνεται αισθητά. Ειδικά αν είμαστε συνεχώς στο δρόμο και δεν έχουμε άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, είμαστε καταδικασμένοι είτε να αγοράσουμε νέα μπαταρία ή στη χειρότερη περίπτωση νέο φορητό υπολογιστή. Η αιτία αυτής της μείωσης της διάρκειας μπαταρίας είναι ότι συνήθως έχουμε πολλές ώρες τον υπολογιστή μας στη φόρτιση.

Αν και υποτίθεται ότι όταν η μπαταρία μας είναι στο 100% πρέπει να σταματήσει να φορτίζεται, στην πράξη υπερφορτίζεται ελαφρώς, κάτι που τελικά καταστρέφει τα στοιχεία της.

Διάβασε εδώ ολόκληρο το άρθρο με αναλυτικές λεπτομέρειες ανά συσκευή.

Αν χρειάζεσαι νέα μπαταρία, φορτιστή, καλώδια, power banks και άλλα αξεσουάρ, θα τα βρεις εδώ σε μεγάλη ποικιλία!

Advertisements