Η MONUMENTA, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, πραγματοποίησε το πρόγραμμα «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ου αιώνα στην Αθήνα», το διάστημα 2013-2015, με αποκλειστική δωρεά του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ.

Το πρόγραμμα καταγραφής κτηρίων επεκτάθηκε και πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη».

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτηρίων της περιόδου 1830-1940, με σκοπό τη μελέτη τους αλλά και την προστασία και την ανάδειξή τους. Παράλληλα το πρόγραμμα στοχεύει να εντάξει την αρχιτεκτονική στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης με μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, ξεναγήσεις, ποδηλατοδιαδρομές, ιστοσελίδα, έντυπα κ.λπ.) αλλά και με την ενεργό συμμετοχή στην καταγραφή, στην πληροφόρηση για τα κτήρια.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης συντονίζει μία ομάδα αρχιτεκτόνων ειδικευμένων στη διαχείριση και προστασία των μνημείων και μεγάλο αριθμό εθελοντών συνεργατών. Η συντονιστική ομάδα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς προστασίας αλλά και τους φορείς εκείνους που έχουν πραγματοποιήσει καταγραφές κτηρίων και διαθέτουν αρχειακό υλικό.

Όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης μπορούν να συμμετέχουν ως εθελοντές-συνεργάτες στο πρόγραμμα, δηλώνοντας τα στοιχεία τους στην επίσημη σελίδα του προγράμματος.

Ανακάλυψε περισσότερα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Advertisements