Η Λέσβος, το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, είναι ένας τόπος μαγευτικός που σε προκαλεί να τον εξερευνήσεις.

Ωστόσο ακόμη κι αν κάποιος επιλέξει να μείνει μόνο στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσά της, είναι σίγουρο ότι θα φύγει γεμάτος όμορφες εικόνες, χορτασμένος από ιδιαίτερες γεύσεις και πλουσιότερος σε αναμνήσεις. Κι αυτό επειδή η Μυτιλήνη είναι μια πόλη ζωντανή, που συνδυάζει μοναδικά την κρυστάλλινη θάλασσα με τα καταπράσινα δάση. Την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις με τη σύγχρονη κοσμοπολίτικη ζωή. Τα μουσεία και τις περιηγήσεις με τη βραδινή διασκέδαση. Kλείστε αεροπορικά εισιτήρια για τη Μυτιλήνη με την Aegean και ανακαλύψτε το νησί στο οποίο έζησαν και εμπνεύστηκαν μεγάλοι ποιητές και καλλιτέχνες όπως ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, ο νομπελίστας ποιητής Ελύτης και πολλοί άλλους.

Η αρχοντική Μυτιλήνη: Απλωμένη αμφιθεατρικά πάνω σε επτά λόφους, η Μυτιλήνη είναι μια νησιωτική μητρόπολη με έντονη πνευματική και εμπορική κίνηση. Περπατώντας στα δρομάκια της πρωτεύουσας του νησιού, προς τη συνοικία που ονομάζεται «Σουράδα», θα θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του 19ου αιώνα, που ζωντανεύουν εικόνες από άλλες εποχές. Η πλακόστρωτη οδός Ερμού αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης ενώ στην προκυμαία της πόλης συγκεντρώνονται πολλά πανέμορφα αρχοντικά και καταστήματα.

Βυζαντινό κάστρο: Το μεγαλοπρεπές κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της Μυτιλήνης, μπροστά στο λιμάνι. Κτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό πάνω σε αρχαία ερείπια. Σήμερα σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι επισκέψιμο και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αρχαίο Θέατρο: Βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο της Αγίας Kυριακής. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας, με χωρητικότητα 15.000 θέσεων και εξαιρετική ακουστική.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο: Σε μικρή απόσταση από τη Μυτιλήνη στην περιοχή της Μόριας, στην κατάφυτη πλαγιά ενός λόφου, μπορείτε να δειτε ένα τμήμα της εντυπωσιακής τοξοστοιχίας του ρωμαϊκού υδραγωγείου μήκους 170 μ. Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής του αρχαίου κόσμου, το υδραγωγείο κατασκευάσθηκε από τους Ρωμαίους για τη μεταφορά νερού από τις πηγές του όρους Όλυμπος μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης, σε διαδρομή περίπου 26 χλμ.

Παλιό και Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο: Στο παλιό κτίριο του μουσείου της Μυτιλήνης εκτίθενται σημαντικά ευρήματα (κεραμικά, νομίσματα, ψηφιδωτά, κ.λπ.) ενώ στο νέο μουσείο παρουσιάζεται έκθεση για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του νησιού, από τον 7ο αιώνα έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.  Διεύθυνση Παλαιού Μουσείου: Αργ. Εφταλιώτη 7, Μυτιλήνη, Διεύθυνση Νέου Μουσείου: 8ης Νοεμβρίου, Μυτιλήνη.

Μουσείο Θεοφίλου: Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της ελληνικής λαϊκής ζωγραφικής του 20ού αιώνα. Το μουσείο που ίδρυσε ο διάσημος τεχνοκριτικός Στρατής Ελευθεριάδης, περιλαμβάνει 86 πίνακές του.

Διεύθυνση: περιοχή Βαρειά, Μυτιλήνη

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Βιβλιοθήκη Ελευθεριάδη (Tériade): Ένα μουσείο κόσμημα περιλαμβάνει μια εξαιρετική έκθεση από τα λεγόμενα Μεγάλα Βιβλία, πρωτότυπα έργα τέχνης, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον κάθε καλλιτέχνη με τον οποίο συνεργάστηκε ο διάσημος τεχνοκριτικός Στρατής Ελευθεριάδης. Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται επίσης έργα γνωστών ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων καθώς και πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών όπως του Θεόφιλου, Τσαρούχη, Κανέλλη, Ρόρρη και άλλων. Διεύθυνση: περιοχή Βαριά, Μυτιλήνη, Τηλ.: +30 22510 23372

Δημοτική Πινακοθήκη: H Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται στο παλιό τριώροφο αρχοντικό του Xαλίμ Mπέη, στην περιοχή της Eπάνω Σκάλας. Διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, όπως έργα των Tσαρούχη, Γουναρόπουλου, Πρωτοπάτση, Πικάσο, Mόραλη, Φασιανού, Mπότσογλου κ.ά. Τηλ.: +30 22510 48002

Ψηφιακό Μουσείο Γιώργος Ιακωβίδης: Μοναδικό στο είδος του το πρωτότυπο αυτό Μουσείο στα Χίδηρα της Λέσβου, που ήταν η γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα που αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ευρεία γκάμα συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης.

Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους: Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο έρχονται στο απόμακρο Σιγρί για να θαυμάσουν ένα απαράμιλλο έργο της φύσης. Αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας του νησιού και με ηλικία 20 εκατομμυρίων ετών, το Δάσος είναι ένας παγωμένος κόσμος υπέροχων χρωμάτων, μια εικόνα κατευθείαν από τη μακρινή εποχή του Πλειστόκαινου. Το Δάσος που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ απλώνεται σε μια έκταση 286 στρεμμάτων στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες όρθιοι ή πεσμένοι κορμοί. Στον χώρο λειτουργεί και το εξαιρετικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Πληροφορίες: http://www.petrifiedforest.gr

Οικισμοί: Μεγάλο νησί με πλούσια ιστορία και παράδοση, η Λέσβος έχει να δείξει πανέμορφους οικισμούς και χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε.

Μόλυβος: Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας. Με τα δαιδαλώδη λιθόστρωμα δρομάκια και τα πετρόχτιστα αρχοντικά, αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου κάτω από τη σκιά του επιβλητικού κάστρου του.

Ερεσός: Στο δυτικό τμήμα του νησιού, η πατρίδα της Σαπφούς, εντυπωσιάζει με την τεράστια παραλία της, την πλούσια φύση αλλά και το πανέμορφο σχολείο Θεοφράστειο.

Σιγρί: στο χωριό αυτό εκτός από το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος, θα δείτε το Οθωμανικό κάστρο αλλά και το νησάκι Νησιώπη στο οποίο μπορείτε να πάτε με καραβάκι για να θαυμάσετε τον Φάρο, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και τους απολιθωμένους κορμούς που κείτονται στο βυθό της θάλασσας.

Πλωμάρι: Η πατρίδα του ούζου και του σαπουνιού, το γραφικότατο λιμάνι του Πλωμαρίου ξεχωρίζει για τη ρυμοτομία του, τα όμορφα σοκάκια του, την μεγάλη παραλία, τα εντυπωσιακά βιομηχανικά ερείπια αλλά και τα ποτοποιεία του που παράγουν το διάσημο ουζάκι Πλωμαρίου.

Άλλα χωριά: Στον κόλπο Καλλονής σας περιμένει το γραφικό ψαροχώρι Βατερά, ενώ σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του όρους Όλυμπος, η πανέμορφη Αγιάσος εντυπωσιάζει με την μοναδική αρχιτεκτονική της, την πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά.

Η Μονή Αγίου Ραφαήλ: Κρυμμένο στις πλαγιές στο ύψωμα Καρυές πάνω από τις Θέρμες, βρίσκεται το υποβλητικό Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα του νησιού αλλά και της Ελλάδας. Την ιδιαίτερη ακτινοβολία της Μονής, ενισχύει η μεγάλη πνευματική μορφή της Ηγουμένης και ακάματης συγγραφέα, Ευγενίας Κλειδαρά η οποία έχει τιμηθεί με πάνω από 400 βραβεία και μετάλλια ανάμεσα στα οποία από Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Γέηλ, της Οξφόρδης και του Πρίνστον. Σήμερα στο μεγάλο αυτό μοναστήρι μπορείτε να δείτε τον κυρίως Ναό, το Καθολικό της Ιεράς Μονής προς τιμήν του Αγίου Ραφαήλ, μια πινακοθήκη Ελλήνων ζωγράφων κι ένα εκθετήριο των βιβλίων της Ηγουμένης Ευγενίας.

Παραλίες: Πολυάριθμες και διαφορετικές είναι οι παραλίες της Λέσβου και καλύπτουν όλα τα γούστα. Κοντά στην πόλη υπάρχει η οργανωμένη πλαζ Τσαμάκια. Αξίζει μια βουτιά στον ερημικό Άγιο Ερμογένη. Στην περιοχή της Θερμής ξεχωρίζουν οι βοτσαλωτές παραλίες Σκάλα Mυστεγνών και Σκάλα Ν. Κυδωνιών, η πλαζ Kανόνι και η παραλία στο Πετάλι. Στην περιοχή του Σιγρίου υπάρχει η ομώνυμη οργανωμένη πλαζ αλλά και η ερημική Φανερωμένη. Η Σκάλα Ερεσού με την ατελείωτη αμμουδιά της αποτελεί μια από τις διασημότερες παραλίες του νησιού, ενώ στον Πολιχνίτο υπάρχουν οι οργανωμένες παραλίες των Bατερών, της Σκάλας Πολιχνίτου και της Nυφίδας. Στον Μόλυβο θα βρείτε την τεράστια παραλία της Εφταλούς και στον κόλπο της Γέρας προτείνεται το πανέμορφο Τάρτι.

Αγορές

Μεγάλο νησί με έντονη ζωή, η Μυτιλήνη διαθέτει πλούσια αγορά όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Ωστόσο το νησί είναι πασίγνωστο για τα αγνά προϊόντα που παράγει. Παρθένο ελαιόλαδο, από τα καλύτερα της Ελλάδας, τυριά, ούζο, κρασί και μέλι. Επίσης οι τοπικοί συνεταιρισμοί γυναικών κατασκευάζουν χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κουλουράκια και βουτήματα. Στην οδού Ερμού, στο κέντρο της πόλης, βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα αλλά και η κεντρική Αγορά για φρούτα και ψαρικά.

Φαγητό και Διασκέδαση

Η κουζίνα της Μυτιλήνης είναι από τις πιο διάσημες τοπικές κουζίνες της Ελλάδας και μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Αρνάκι γεμιστό, σουτζουκάκια, κρεμμυδοντολμαδάκια, κολοκυθοανθοί, κρεμμυδόπιττες, γκιουζελμέδες, σπιτικά ζυμαρικά και σαρδέλες ψημένες σε αμπελόφυλλα είναι μερικά από τα ωραιότερα πιάτα της λεσβιακής κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε. Το Φανάρι είναι η περιοχή με τα περισσότερα ουζερί και το καλύτερο σημείο για ν’ απολαύσει κανείς τη θέα του λιμανιού της Μυτιλήνης, ενώ πολύ καλές ταβέρνες θα βρείτε στο Μόλυβο. Η βραδινή διασκέδαση στη Μυτιλήνη και τα άλλα τουριστικά μέρη του νησιού, όπως ο Μόλυβος και η Ερεσσός, είναι έντονη και ενδιαφέρουσα.

Πολιτισμός και Διασκέδαση

Expo Aegean: Πλήθος εκδηλώσεων και εκθέσεων στολίζουν τη πολιτιστική ζωή της Μυτιλήνης με διάφορες συναυλίες και παραστάσεις που δίνονται σε πολλά μέρη του νησιού όλη τη διάρκεια του έτους. Μη χάσετε το καλοκαίρι του 2015 τη μεγάλη εμπορική, τουριστική και πολιτιστική έκθεση Expo Aegean που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Η γιορτή της Παναγιάς Πέτρας: Ένας απόκρημνος βράχος ύψους 40 μέτρων στεφανωμένος από ένα παράξενο οικοδόμημα αναδύεται στη μέση της πεδιάδας κοντά στον οικισμό της Πέτρας στα βόρεια του νησιού. Αξίζει να ανεβείτε τα 114 σκαλιά που οδηγούν στον ναό της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας στην Πέτρα, μια πολύ ιδιαίτερη εκκλησία με εκπληκτική θεά που συγκεντρώνει πολλούς πιστούς στη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Η Γιορτή της Σαρδέλας: Η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν των ψαράδων, διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στις αρχές Αυγούστου στον δήμο Γέρας της Λέσβου, στο λιμανάκι των Πύργων Μεσαγρού. Παραδοσιακοί χοροί, κέφι και καλοκαιρινή διάθεση ολοκληρώνουν το κλίμα της γιορτής.

Η Γιορτή Ούζου: Μια ευκαιρία να γευθείτε το αγαπημένο ελληνικό ποτό στην… πηγή του! Κάθε χρόνο, στα τέλη Ιουλίου, οι ουζοπαραγωγοί προσφέρουν το διάσημο ποτό στη γιορτή που γίνεται στην περιοχή της Επάνω Σκάλας.

Ένα εισιτήριο για Λέσβο παρακαλώ!

Κλείσε την εκδρομή σου στο υπέροχο νησί της Λέσβου με το Ekdromi.gr και επωφελήσου από τις μοναδικές προσφορές που φτάνουν και το 60%.  Για να φτάσεις στο νησί του ΒΑ Αιγαίου θα χρειαστείς αεροπλάνο ή καράβι. Εδώ θα βρεις τις διαθέσιμες πτήσεις και τα δρομολόγια των πλοίων.

Advertisements