Όλοι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης συντονίζονται και φέτος στους ρυθμούς του Καρναβαλιού, πραγματοποιώντας μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους!

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης, που σηματοδοτεί την αφετηρία του καρναβαλιού, έχει αποκτήσει ένα ιδιαίτερο χρώμα στην Καλαμαριά, καθώς ο Δήμος πιστός στην παράδοση και στο έθιμο της ημέρας, ετοιμάζει και φέτος σε συνεργασία με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους και τον Χορευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, μια ξεχωριστή βραδιά χαράς, κεφιού και αποκριάτικου γλεντιού.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 με επίκεντρο την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου) από τις 7 το βράδυ, θα ξεκινήσει το αποκριάτικο πάρτι με πρωταγωνιστές τη μουσική, τους εορταστικούς ρυθμούς και την παράδοση. Τα κάρβουνα θα ανάψουν από νωρίς το απόγευμα και η τσίκνα από τα ψημένα κρεατικά, θα απλωθεί σε όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου. Κρασί και λουκούμια θα συμπληρώνουν το μενού της βραδιάς. Το πρόγραμμα θα πλαισιώνεται με παραδοσιακά δρώμενα, τραγούδια και χορούς. Στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τους νέους της πόλης με παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Στην εξέδρα που έχει στηθεί, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως το Γαϊτανάκι, το Μπουρανί Θεσσαλίας, οι Φανοί Κοζάνης, το ΄Εθιμο του Μπέη και τα Αποκριάτικα τραγούδια της Μυτιλήνης (Γλεντιστάδες).

Παράλληλα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την ΄Ηπειρο, τη Θεσσαλία, και τον Πόντο, φιλοδοξούν να ξεσηκώσουν όλους όσους θα παραβρεθούν και να τους παρασύρουν στο χορό και το τραγούδι.

Παρόμοιο γλέντι θα ξεκινήσει την ίδια ώρα και στον αύλειο χώρο του 4ου Γυμνασίου Καλαμαριάς στον συνοικισμό του Βότση, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Το ξεφάντωμα της Τσικνοπέμπτης στην περιοχή αυτή συνδιοργανώνεται με τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Ναύαρχος Βότσης», τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Κηφισιάς-Βότση, καθώς επίσης και με τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Συνοικισμού Βότση «Οι Μίθριοι».

Επίσης ο Μορφωτικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Κάτω Κώμης Κοζάνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» θα αναβιώσει τους Φανούς της Κοζάνης.

Ημέρες γλεντιού, καρναβαλιού και ξεγνοιασιάς για τους κατοίκους της Θέρμης η Αποκριά του 2017, κύρια συστατικά το κέφι, η ζωντάνια, το τραγούδι και ο χορός. Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον αναβιώνουν τις ημέρες της Αποκριάς στο Δήμο Θέρμης.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος Αθλητισμού Θέρμης   και στηρίζονται στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς, μειώνοντας  το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο ελάχιστο.

Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες θα διασκεδάσουν σε κάθε γωνιά του Δήμου Θέρμης μέχρι να πέσει η αυλαία του καρναβαλιού συμμετέχοντας με πολύ κέφι σε όλες τις εκδηλώσεις όπως επιτάσσει η παράδοση της Σαρακοστής.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 – Φανός Κοζάνης – Πάρκο Πλαγιαρίου – Ώρα 19.00

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

-Σάββατο 18 Φεβρουαρίου – Party Sixties | ΕΠΑΛ Βασιλικών | Ώρα 21.00 |

– Κυριακή 19 Φεβρουαρίου |Παιδικό πάρτι αποκριάς – Κέντρο «Μουστάκας» Βασιλικά | Ώρα έναρξης 17.30

-Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου |LATIN Πάρτι – Πλατεία Χάνια – Ώρα 18.00

  • Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου | Καρναβάλι Βασιλικών- Ώρα 13.00

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΛΟΦΟΥ

-Κυριακή 26 Φεβρουαρίου – Καρναβάλι – Πάρκο «Στεφανιά»- Ώρα 11.30

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ

-Κυριακή 26 Φεβρουαρίου – Ώρα 12.00 – Παραδοσιακός Γάμος | Γλέντι στην Πλατεία.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ

27 Φεβρουαρίου – Καθαρά Δευτέρα στο Φράγμα- Ώρα 11.00

ΣΟΥΡΩΤΗ : ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΡΩΤΗΣ

27 Φεβρουαρίου – Καθαρά Δευτέρα πλατεία Σουρωτής | Παραδοσιακά Κούλουμα | Ώρα 11.00

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

Ένας θεσμός με παράδοση αρκετών χρόνων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με μασκέ πάρτι για μικρούς και μεγάλους και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τον παραδοσιακό γάμο, την μεγάλη παρέλαση αρμάτων και το κάψιμο του καρνάβαλου:

Πρωτοβουλία : Δήμος Θέρμης | Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών |Σύλλογος Φίλων Καρναβαλιού Βασιλικών.

-Σάββατο 18 Φεβρουαρίου – Party Sixties | ΕΠΑΛ Βασιλικών | Ώρα 21.00 |

-Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου – Παιδικό πάρτι αποκριάς – Κέντρο «Μουστάκας» Βασιλικά

-Σάββατο 25 Φεβρουαρίου – LATIN Πάρτι – Πλατεία Χάνια –

  • Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου | Παρέλαση Αρμάτων | Γλέντι | Ώρα 13.00

ΣΟΥΡΩΤΗ

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου | κεντρική πλατεία |Παραδοσιακά Κούλουμα | ώρα 11:00

Παραδοσιακή φασολάδα με μουσική, χορό και πολύ κέφι. Διοργάνωση :Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής «Η Πηγή».

ΤΡΙΛΟΦΟΣ

Καρναβάλι |Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου|πάρκο «Στεφανιά»| ώρα 11:00. Σαρακοστιανά, φασολάδα, χορός με παραδοσιακή ορχήστρα , κρασί. Συνδιοργάνωση : Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ, Δημοτική Κοινότητα Τριλόφου και τοπικοί φορείς.

ΠΛΑΓΙΑΡΙ 

Σάββατο 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 | «Το άναμμα του Φανού » | Στο Πάρκο Πλαγιαρίου | Έναρξη 6.00 μ.μ.

Μεγάλο αποκριάτικο γλέντι με τον Φανό « Τ’ αη Δημήτρη» της Κοζάνης . Αναβιώνουμε ένα μοναδικό παραδοσιακό γλέντι με χορευτές – τραγουδιστές με τοπικές ενδυμασίες. Μαζί θ’ακούσουμε και θα τραγουδήσουμε με τους καλεσμένους από την Κοζάνη τα περίφημα σκωπτικά αποκριάτικα Κοζανίτικα τραγούδια. Μουσική με «Χάλκινα» Παραδοσιακά κοζανίτικα κιχιά και καλό κόκκινο κρασί δωρεάν, σας περιμένουν για ένα αξέχαστο γλέντι.

Συμμετέχουν Χορεύοντας :

-Κέντρο Πολιτισμού Καρδίας ¨Ο Ευμένης¨

-Πολιτιστικός Σύλλογος Τριλόφου

-Χορευτικός Όμιλος Τριλόφου ¨Ζουμπατ¨

Σύλλογος Πολιτισμού-Εθελοντισμού Κ. Σχολαρίου.

Συνδιοργάνωση : ΔΕΠΠΑΘ , Δημοτική Κοινότητα Πλαγιαρίου με την υποστήριξη από το Σχολείο της Φύσης και φορείς της περιοχής.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου | Παραδοσιακός Γάμος | ώρα 12:00 | Γλέντι στην Πλατεία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς αναβιώνει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου.

ΦΡΑΓΜΑ ΘΕΡΜΗΣ

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017 | ώρα έναρξης 11:00. Το πέταγμα του αετού στον ωραιότερο φυσικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Μουσική με συγκρότημα δημοτικής μουσικής | σαρακοστιανά και λαγάνα. Με τη συμμετοχή των παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων, της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης και των προσκόπων Θέρμης.

Στον αστερισμό της Αποκριάς εισήλθε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) να έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με οδηγό την παράδοση, το οποίο επιφυλάσσει εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Χοροί, συναυλίες, πάρτι και βεβαίως αποκριάτικα έθιμα διοργανώνονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, συνιστώντας ένα πρόγραμμα με προτάσεις για τις… διαθέσεις κάθε καρναβαλιστή. Το πνεύμα της Αποκριάς θα περάσει από παντού, καθώς έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στις πλατείες, τα Γυμναστήρια, τις Βιβλιοθήκες και άλλους δημοτικούς χώρους, όπως και στα όμορφα φυσικά τοπία σε Άγιο Παύλο, Νεάπολη, Πεύκα και Συκιές, με αποκορύφωμα το αντάμωμα και τη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας.
Και φέτος, καλλιτεχνικά σχήματα και άνθρωποι του πολιτισμού συμμετέχουν σε έναν κύκλο εκδηλώσεων στο οποίο συγκεράζεται το τοπικό στοιχείο με καλεσμένους κι από άλλες περιοχές, κάνοντας πολύχρωμες τις αποκριάτικες γιορτές μας!  Το εορταστικό πρόγραμμα ξεκινά -όπως πάντα- την Τσικνοπέμπτη. Μπουλούκια, Γενίτσαροι και Κουδουνοφόροι στους δρόμους συνοδεύουν το τσίκνισμα υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής στην Πλατεία Ειρήνης, στη Νεάπολη. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν παιδικά αποκριάτικα πάρτι και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες!

Το πρόγραμμα

Επιπλέον, όλες αυτές τις μέρες θα διοργανώνονται στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Νεάπολης και Συκεών εργαστήρια με διάφορα αποκριάτικα θέματα, για παιδιά 5-12 ετών. Τέλος, η Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστεί με το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι, με ζωντανή μουσική και πατροπαράδοτα φαγητά, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες από τις 10 το πρωί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Με μπουλούκια και το παραδοσιακό τσίκνισμα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ανοίγει αύριο δυναμικά τον αποκριάτικο κύκλο, δίνοντας το σύνθημα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να στροβιλιστούν στους ρυθμούς της Αποκριάς και να ζήσουν μοναδικές στιγμές κεφιού.

Με… αφέτη την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, που ετοίμασε και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το σύνθημα δίνεται αύριο, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη. Εκεί, και στις 6.30 μ.μ., θα καταλήξει το μπουλούκι μεταμφιεσμένων, που λίγο νωρίτερα θα έχει ξεχυθεί στους δρόμους με τη συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων. Εκεί θα βρίσκεται και ο Σύλλογος Πολιτισμού και Παράδοσης Κυμίνων, που θα παρουσιάσει το έθιμο των Γενίτσαρων και της Μπούλας, όπως επίσης και οι Κουδουνοφόροι από την Ανθή Σερρών.

Όλα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν τη σπίθα του κεφιού για να συνεχισθεί το τσίκνισμα με παραδοσιακή μουσική και αποκριάτικα έθιμα και δρώμενα, βαδίζοντας προς την Καθαρά Δευτέρα, όπου θα σημάνει την κορύφωση των εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα, όμως, είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς τα αποκριάτικα εργαστήρια έχουν ξεκινήσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης όπου οι μικροί μας φίλοι μυούνται στο… πνεύμα των ημερών, για να παραδοθεί αργότερα η σκυτάλη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών. Από μεθαύριο, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, αρχίζουν και τα παιδικά αποκριάτικα πάρτι, με το πρώτο να γίνεται στην Δ.Ε. Αγίου Παύλου, στο Κλειστό Γήπεδο ΔΑΚ Αγ. Παύλου (Τέρμα Ανθέων).

Χοροί, συναυλίες, πάρτι και βεβαίως αποκριάτικα έθιμα διοργανώνονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, συνιστώντας ένα πρόγραμμα με προτάσεις για τις… διαθέσεις κάθε καρναβαλιστή. Το πνεύμα της Αποκριάς θα περάσει από παντού, καθώς έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στις πλατείες, τα Γυμναστήρια, τις Βιβλιοθήκες και άλλους δημοτικούς χώρους, όπως και στα όμορφα φυσικά τοπία σε Άγιο Παύλο, Νεάπολη, Πεύκα και Συκιές, με αποκορύφωμα το αντάμωμα και τη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΤΥ

Ραντεβού στη χώρα του «λάλα», όπου οι ήρωες φορούν μπέρτες, μαγικά καπέλα, διαστημικά γυαλιά, και έχουν συνήθως πολύχρωμα μαλλιά! Ή μήπως όχι; Στη χώρα αυτή δεν έχει σημασία τί φοράς. Σημασία έχει να γελάς!

► Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου – 6 μ.μ.
Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
ΔΑΚ Κλειστό Γήπεδο Αγ. Παύλου (Τέρμα Ανθέων)

► Κυριακή 19 Φεβρουαρίου – 12μ.
Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ
Αίθουσα εκδηλώσεων 1ου-5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών
(Ζ. Γουναρίδη & Μ. Μερκούρη)

► Παρασκευή 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 6 μ.μ.
Δ.Ε. ΠΕΥΚΩΝ
Κλειστό Γυμναστήριο Πεύκων (Δημοκρατίας 8)

► Σάββατο 25 Φεβρουαρίου – 12μ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι)

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

Με παραδοσιακό γλέντι και πατροπαράδοτα φαγητά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, από τις 10 το πρωί έως …

► Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Συμβολή οδών Ηπείρου και Λεωφόρου ΌΧΙ, με το συγκρότημα
«Δρόμοι στην παράδοση, κι όχι μόνο…»

► Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, με το μουσικό σχήμα «Τρίφωνο Παράδοσης»

► ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΥΚΩΝ
Άλσος «Πατήρ Μεταξά», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων, με το συγκρότημα του Ηρακλή Χατζηνικολάου

► Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ
Δενδροφυτεία Συκεών, με την Πανωραία και τη μουσική της παρέα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (Για παιδιά 5-12 ετών)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: -Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης, Αμασείας 21 – Τηλ.: 2310.635060 -Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών, Οδ. Φωκά 46 – Τηλ.: 2310.217376.

► ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
• Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ.  Κατασκευή γύψινης αποκριάτικης μάσκας με το 6ο Σύστημα Προσκόπων Νεάπολης.

• Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ. • Κατασκευή αποκριάτικου καπέλου από χαρτόνι και ανάγνωση παραμυθιού  από τον Φώτη Τοπάτζη.

• Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ. Κατασκευή διακοσμητικού χαρταετού με τη βοήθεια της Δήμητρας Παλαμίδα.

• Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ.  Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής αποκριάτικου θέματος με την Εφη Λάζου

• Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ. Αποκριάτικα έθιμα από το Χορευτικό Συγκρότημα δήμου Νεάπολης-Συκεών

► ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΚΕΩΝ
• Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ.  Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας με τη βοήθεια της Φλώρας Καλαϊτζίδου.

• Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, 4:30 μ.μ. Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής αποκριάτικου θέματος με την ΄Εφη Λάζου.

• Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ. Αποκριάτικα έθιμα από Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

• Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ.  Αποκριάτικες κατασκευές από χαρτόνι με το 4ο Σύστημα Προσκόπων Συκεών.

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 στις 18:00, στον Πεζόδρομο Ζεύξιδος στη Θεσσαλονίκη, το Ποδηλατικό Καρναβάλι. Στο Ποδηλατικό Καρναβάλι παντρεύεται η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Είναι μια ποδηλατική, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, στην οποία πραγματοποιείται παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατυρικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Το καθιερωμένο ραντεβού με όλους τους δημότες του δήμου, καθώς και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν »εκτός των τειχών» το καρναβάλι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, συμμετέχοντας σε ένα παραδοσιακό αλλά και ποιοτικό γλέντι, δίνει φέτος ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, διοργανώνοντας τα «Κούλουμα 2017».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική δημοτική ενότητα και φέτος η Εξοχή έχει την τιμητική της, καθώς εκεί θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Την Τσικνοπέμπτη, 16 Φεβρουαρίου διοργανώνεται το αποκριάτικο γλέντι στο μπαλκονάκι του Πέτρινου πολιτιστικού κέντρου στην Πυλαία. Με χορό, μουσική και άφθονο κρασί. Φορέστε τις αποκριάτικες στολές σας και ελάτε στις 7.30 το απόγευμα για να διασκεδάσετε.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ο δήμος συνδιοργανώνει στον Χορτιάτη, μαζί με τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Αφανό», τον Σύλλογο Γυναικών Χορτιάτη, καθώς και όλους του συλλόγους και τα σχολεία του Χορτιάτη τα 6α Τζερτζελέματα. Μια εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από την πρώτη βρύση του χωριού και περιλαμβάνει αποκριάτικη παρέλαση. Με πολύ χορό, μουσική από τα χάλκινα, σουβλάκια και τρελό ξεφάντωμα.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου με τα «Κούλουμα 2017» να διοργανώνονται στην Εξοχή και σε συνεργασία με τον κοινωνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων της περιοχής. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν δίπλα στο γήπεδο 5Χ5 και σε περίπτωση κακοκαιρίας στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Εξοχής από τις 11.00 το πρωί. Υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής θα προσφέρονται φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακός χαλβάς, νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετοί για μικρούς και μεγάλους!

Με πρωταγωνιστές τα παιδιά και με σύνθημα «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΞΕΦΑΝΤΩΣΟΥΜΕ» ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Διοικητικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Ευόσμου και την Διεύθυνση Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας, οργανώνει μια μεγάλη παιδική διαδραστική αποκριάτικη εκδήλωση.

Την Κυριακή 19.2.2017 η Πλατεία Ευόσμου από τις 11.00 έως τις 14.00 θα ντυθεί με τα χρώματα της Αποκριάς και θα μετατραπεί σε ένα σ ένα πολυδύναμο στρατηγείο χαράς, ξεφαντώματος και χορού για όλα τα παιδιά.

Με στόχο την δημιουργία ενός χαρούμενου και πολύχρωμου αποκριάτικου κλίματος και κόντρα στο γκρίζο της εποχής οι μικροί μας καρναβαλιστές θα ξεφαντώσουν με παιγνίδια, με κλόουν, με FACE PAINTING, με ζωγραφική, με πινιάτες, ενώ όσοι επιθυμούν θα μπορούν να πάρουν μέρος και στον διαγωνισμό στολής.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Καρναβαλική Παρέλαση και Υπαίθριο Αποκριάτικο Πάρτι στο Ελευθέριο Κορδελιό.

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Δημοτικής Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη μεγαλύτερη αποκριάτικη γιορτή, σε μια εκδήλωση γεμάτη κέφι και παλμό στους ρυθμούς της αποκριάς!

Την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ελευθέριο Κορδελιό όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν με το πρόγραμμα της πιο «χρωματιστής» υπαίθριας αποκριάτικης εκδήλωσης.
Το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης οι κεντρικοί δρόμοι θα πλημμυρίσουν από ομάδες καρναβαλιστών, από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, μαθητές σχολείων και δημότες όλων των ηλικιών, στο πλαίσιο της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης που θα ξεκινήσει στις 18.00 από δύο αφετηρίες της περιοχής, την Πλατεία Σκρα και την Πλατεία Ελευθερίας.

Η παρέλαση θα τερματίσει στο θεατράκι του πεζοδρόμου Εθνικής Αντιστάσεως όπου στις 18.45 θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι. Το πρόγραμμα ξεκινά με χορευτικά από τη σχολή χορού Dolce Vita και στη συνέχεια τη σκυτάλη της διασκέδασης παίρνει ο dj Μάκης Παζαρέντζης. Εκεί θα βρίσκονται οι Ξυλοπόδαροι της ομάδας ΚΑΜΠΕΡ που θα αναλάβουν την ψυχαγωγία των μικρών δημοτών.

Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με το παραδοσιακό έθιμο της καύσης του βασιλιά Καρνάβαλου.

Advertisements