Αν και όλα τα φώτα έχουν πέσει φέτος στο «The revenant», κάποιοι πιστεύουν πως το «Spotlight» θα κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Πάμε να δούμε γιατί.

Το «Spotlight» αφηγείται την αληθινή ιστορία της βραβευμένης με Πούλιτζερ έρευνας της εφημερίδας Boston Globe, που τάραξε μια ολόκληρη πόλη και προκάλεσε κρίση σε ένα από τα πλέον παλαιά και αξιόπιστα ιδρύματα στα μάτια του κόσμου, αυτό της Καθολικής Εκκλησίας. Όταν η ομάδα έρευνας της εφημερίδας αποφασίζει να ασχοληθεί με καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στους κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας, η έρευνά τούς αποκαλύπτει μια συγκάλυψη δεκαετιών στα υψηλότερα επίπεδα των θρησκευτικών, νομικών και κυβερνητικών θεσμών της Βοστώνης.

Η ταινία λοιπόν, διαθέτει σενάριο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και ένα καστ που πολλές άλλες θα ζήλευαν. Οι Μαρκ Ραφάλο, Μάικλ Κίτον, Ρέιτσελ Μακάνταμς, Λεβ Σράιμπερ, Τζον Σλέιτερι, Στάνλεϊ Τούτσι και Μπίλι Κρούνταπ αποτελούν την ομάδα του Spotlight και όλοι προσθέτουν το λιθαράκι τους σε αυτήν, χωρίς κάποιος να κλέβει την παράσταση. Εξάλλου το θέμα μας είναι το σκάνδαλο που αποκαλύπτεται και όχι η ομάδα Spotlight. Ή μήπως όχι;

Το Spotlight αφηγείται μια από τις πιο σημαντικές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις όλων των εποχών για την Αμερική και μένει εκεί. Αρκείται στην παρουσίαση μιας ομάδας δημοσιογράφων παλαιάς κοπής, που παρακινούνται από τις ηθικές αρχές τους και «σκαλίζουν» για να ανακαλύψουν αυτά που άλλοι παλεύουν να θάψουν. Παραδίδει λοιπόν μαθήματα δημοσιογραφίας (κάτι που πιθανότατα θα εκτιμήσουν βαθύτατα τα μέλη της γερασμένης Ακαδημίας), αλλά ελάχιστα βγάζει το μέγεθος του σκανδάλου στο φως. Αν και χαρακτηρίζεται ως δράμα, δεν προκαλεί συναισθήματα στον θεατή, αφού αποτελεί μια ωραιοποιημένη παρουσίαση ενός εξαιρετικά βρώμικου θέματος.

Αυτή είναι η δική μου άποψη. Αν θέλεις να δεις την ταινία για να σχηματίσεις την δική σου να ξέρεις πως κυκλοφορεί ήδη στις ελληνικές αίθουσες και μπορείς να κλείσεις το εισιτήριό σου με έκπτωση 50% κάνοντας κλικ εδώ.

Advertisements