Trumbo…ένα όνομα που δεν γνώριζα, αλλά μετά από αυτήν την ταινία δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ας δούμε για ποιον μιλάμε.

Το 1940, o Dalton Trumbo ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους και καλοπληρωμένους σεναριογράφους του Χόλιγουντ. Παράλληλα όμως, είναι ένας ακτιβιστής που υποστηρίζει τα εργατικά συνδικάτα, την ισοτιμία στους μισθούς και τα πολιτικά δικαιώματα. Και έτσι αποκτά την ταμπέλα του κομουνιστή και θεωρείται προδότης και εχθρός της χώρας.

Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών σέρνει τον ίδιο και συναδέλφους του στο δικαστήριο, με τον Trumbo τελικά να καταλήγει στην φυλακή. Για τα επόμενα χρόνια όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ αρνούνται να προσλάβουν τον Trumbo από φόβο μήπως συνδεθούν με τις ριζοσπαστικές πολιτικές του αντιλήψεις. Χρεοκοπημένος και ανεπιθύμητος, αυτός και η οικογένειά του αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Ο Trumbo συνεχίζει ακάθεκτος να γράφει σενάρια, και χρησιμοποιώντας πότε κάποιο ψευδώνυμο και πότε την υπογραφή άλλων σεναριογράφων, καταφέρνει τελικά να καταστρέψει το σύστημα που κατέστρεψε την ζωή του.

Ο Bryan Cranston, ο οποίος απέκτησε πολλούς οπαδούς μετά την εμφάνισή του στο Breaking Bad, ξεδιπλώνει το υποκριτικό του ταλέντο, ενσαρκώνοντας την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του σεναριογράφου Dalton Trumbo. Ένα από τα ατού της ταινίας είναι πως πως ο ίδιος πλαισιώνεται από ένα εξίσου χαρισματικό καστ (προσωπικά, θα επέλεγα την συγκεκριμένη ταινία για βράβευση του cast, σε σχέση με το άνευρο Spotlight), με αποτέλεσμα οι 2 ώρες της ταινίας να κυλήσουν νεράκι, προκαλώντας στο κοινό μία πληθώρα συναισθημάτων.

Σε αντίθεση με την πρόσφατη μεταφορά της ζωής του Steve Jobs στην μεγάλη οθόνη, το Trumbo καταφέρνει και να μας συστήσει με τον πρωταγωνιστή της και να μας μεταφέρει στην ταραχώδη περίοδο του ψυχρού πολέμου, όπως την βίωσε τουλάχιστον το Hollywood. Ο κεντρικός χαρακτήρας παρουσιάζεται σφαιρικά, με την σαρκαστική και ευφυέστατη πλευρά του Trumbo να κερδίζει την συμπάθειά μας, ενώ από την άλλη η εμμονή και ο εγωισμός που τον κυριεύουν, θα τον φέρουν σε σύγκρουση τόσο με την οικογένειά του στην ταινία, όσο και με εμάς στην αίθουσα.

Ο δρόμος της αρετής είναι ο πιο δύσκολος για να τον διαβείς. Ο Trumbo κλήθηκε να υπερασπιστεί τα πιστεύω του κόντρα στο σύστημα, την άγνοια και τα αντίπαλα συμφέροντα. Η ηθική και ουσιαστική του δικαίωση, αποτελεί βάλσαμο αλλά ταυτόχρονα και ακόμα μια ιστορία προβληματισμού, για την ανθρώπινη βλακεία που είναι διαχρονική και απύθμενη.

Στις ελληνικές αίθουσες από 11 Φεβρουαρίου 2016.

Υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου – Bryan Cranston
Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού ρόλου σε Δράμα – Bryan Cranston
Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου – Helen Mirren
Υποψηφιότητα για 3 βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών (Α’ ανδρικού ρόλου για τον Bryan Cranston, Β’ γυναικείου ρόλου για την Helen Mirren και Καλύτερο Καστ)

Βρες εισιτήρια κινηματογράφου με έκπτωση έως και 50% στην Αθήνα και δες την ταινία Trumbo στην Θεσσαλονίκη με 3,5 ευρώ!

Advertisements