Την πρόταση να δημιουργηθεί ο «Κήπος του Ιπποκράτη» σε χώρο πέριξ του Λευκού Πύργου, στο πρότυπο του αντίστοιχο κήπου που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, κατέθεσε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο ιδιοκτήτης της γνωστής εταιρείας φυσικών καλλυντικών Apivita Νίκος Κουτσιανάς, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην Αθήνα.

Η πρώτη αντίδραση του δημάρχου ήταν θετική και περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα θα συζητηθούν σε συνάντηση που πιθανώς θα έχουν σήμερα οι κ.κ. Μπουτάρης και Κουτσιανάς στη Θεσσαλονίκη.

Το εγχείρημα, εφόσον μπει σε τροχιά υλοποίησης, θα χρηματοδοτηθεί από την Apivita και θα αναπτυχθεί σε έκταση στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης, αλλά σε χώρο σαφώς μικρότερο από τα πέντε στρέμματα στα οποία αναπτύσσεται ο Βοτανικός Κήπος του Ιπποκράτη στην Κω. Μάλιστα, στόχος είναι οι επισκέπτες να μπορούν να λαμβάνουν στο smartphone τους όλες τις πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων μέσω ειδικών barcodes που θα υπάρχουν σε αυτά.

Για τη δημιουργία του κήπου στην Κω, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, έχουν φυτευτεί τα 254 βότανα που χρησιμοποιούσε ο πατέρας της ιατρικής στη θεραπευτική του, όπως το Υπέρικο ή Βάλσαμο που είναι δημοφιλές για την αντιφλεγμονώδη κι επουλωτική δράση του, το Δίκταμο που λειτουργεί ως τονωτικό-διεγερτικό και είναι κατάλληλο για γυναικολογικές παθήσεις, το Πλατάνγκο (Ιτιά) που δίνει την πρώτη ύλη για την ασπιρίνη, ο Μανδραγόρας, γνωστός για την ήπια αντικαταθλιπτική του δράση, το φυτό Cistus, καθώς και η Λυγαριά και ο Κισσός, φυτά πολύ δημοφιλή επίσης, για τις επουλωτικές τους ιδιότητες.

Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν γίνει στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λήμνο, σε σχολεία της χώρας, αλλά και στις βιοκλιματικές εγκαταστάσεις της Apivita στο Μαρκόπουλου Αττικής.

Πηγή: voria.gr

Advertisements