Creed, η γέννηση ενός θρύλου. Ή καλύτερα Creed: πως να ξεθάψεις ένα πετυχημένο fanchise.

Ο Adonis Johnson είναι ο γιος του διάσημου πρωταθλητή του μποξ Apollo Creed, ο οποίος πέθανε μετά από έναν σκληρό αγώνα κόντρα στον Ρώσο πρωταθλητή στο Rocky IV (1985). Ο Adonis γεννήθηκε μετά τον θάνατο του πατέρα του και αποτελεί καρπό παράνομης σχέσης του. Η νόμιμη γυναίκα του Apollo, παίρνει υπό την προστασία της τον μικρό θέλοντας να τον γλιτώσει από το σκοτεινό μονοπάτι που είχε ξεκινήσει να βαδίζει. Ο ίδιος, ενώ αποκτά την τέλεια ζωή, επιθυμεί να ασχοληθεί με το μποξ και αποτινάξει από επάνω του την βαριά κληρονομιά του πατέρα του, αφήνοντας το δικό του στίγμα. Στο πρόσωπο του Rocky Balboa θα βρει τον ιδανικό προπονητή για να πετύχει τον στόχο του, αλλά και τον πατέρα που ποτέ δεν είχε.

Εμπρός πίσω λοιπόν. Επιστρέφουμε στην πατρίδα του Rocky, την Φιλαδέλφεια, για να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νεότεροι τον σπουδαίο Ιταλοαμερικανό μποξέρ Balboa και τον Αφροαμερικανό, Apollo Creed. Έτσι εκμεταλλευόμαστε δυο βαριά κινηματογραφικά ονόματα, ενώ παράλληλα παρουσιάζουμε ένα νέο (Adonis Creed) για να έχουμε περιθώριο να δημιουργήσουμε και sequel αν τελικά το πείραμα πετύχει. Και πέτυχε!

Παρά την χλιαρή του υποδοχή στις αίθουσες (τερμάτισε 3ο στο Αμερικανικό box office την πρώτη του εβδομάδα και έχει συγκεντρώσει παγκοσμίως μέχρι σήμερα γύρω στα 140 εκ. δολάρια) οι κριτικοί το έχουν αποθεώσει και ο γερόλυκος Σταλόνε κατάφερε να κερδίσει την Χρυσή Σφαίρα Β’Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του, ενώ θεωρείται και φαβορί για το χρυσό αγαλματίδιο. Προσωπικά δεν βρήκα την ερμηνεία του Σταλόνε τόσο δυνατή ώστε να αξίζει βραβείο, αλλά πιστεύω πως έχει καλές πιθανότητες να κατακτήσει το Oscar γιατί η Ακαδημία δεν θα περιμένει να συνταξιοδοτηθεί για να τον βραβεύσει για τη συνολική του προσφορά. Το sequel πάντως της ταινίας έχει ήδη προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2017.

Ενδιαφέρουσα είναι σίγουρα η φρέσκια σκηνοθετική ματιά, με τους δύο όμως πρωταγωνιστές να μην αποδίδουν άνω του μετρίου. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός πως ο κινηματογραφικός Adonis Creed είναι μποξέρ και όχι ηθοποιός στην πραγματική του ζωή και πως ο Σταλόνε…είναι ο Σταλόνε. Το Creed αποτελεί ακόμα μια ταινία που παρουσιάζει την προσπάθεια ενός νέου να αποτινάξει από επάνω του το παρελθόν, παλεύοντας με τους δαίμονές του, θέτοντας υψηλούς στόχους, ενώ ταυτόχρονα αναζητά την πραγματική του ταυτότητα, την αγάπη και την αναγνώριση. Δυστυχώς όμως, δεν καταφέρνει να φορτίσει συναισθηματικά ούτε καν να πωρώσει τον θεατή. Η εξέλιξη είναι τόσο χλιαρή και αναμενόμενη που αν έβλεπες την ταινία στην τηλεόρασή σου, θα κατέληγες να κάνεις ζάπινγκ.

Αν θέλεις να δεις πραγματικά καλές ταινίες σχετικές με το μποξ, μπορείς φυσικά να δεις τα παλιά Rocky movies, ή να στραφείς προς το πρόσφατο Southpaw, το λίγο παλιότερο Fighter και το κλάσεις ανώτερο Warrior.

Στις ελληνικές αίθουσες από 28 Ιανουαρίου 2016.

Για να βρεις εισιτήρια κινηματογράφου με έως και 50% έκπτωση κάνε κλικ εδώ και εδώ.

 

 

Advertisements