Τη χαμένη αίγλη του ανέκτησε ένα από τα ομορφότερα διατηρητέα κτίρια της ανατολικής Θεσσαλονίκης, το οποίο μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τις πύλες του ως χώρος σχολείου. Πρόκειται για τη βίλα Γιωσέφ Μοντιάνο, επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας 3-5, η οποία πριν από την πολυετή εγκατάλειψή της στέγαζε το παράρτημα του πρώτου γυμνασίου αρρένων.

Αυτό το ιστορικό κτίριο, το οποίο, παρότι ήταν χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης, είχε εγκαταλειφθεί επί μακρόν στη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα να θυμίζει κουφάρι, απέκτησε και πάλι ζωή έπειτα από παρεμβάσεις αποκατάστασης, που υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα έργα στο διατηρητέο κτίριο που στέγασε το παράρτημα του πρώτου γυμνασίου αρρένων υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ και ήταν ύψους περίπου 1,32 εκατ. ευρώ. Το βλέμμα των επισκεπτών του χώρου μαγνητίζει ο πλούσιος ζωγραφικός διάκοσμος, που αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που εξελίχθηκαν.

Με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ εξελίχθηκαν ακόμη εργασίες για την ανακατασκευή όλων των τοιχοδομών, για την αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων του κτιρίου, για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του αλλά και για τη διασφάλιση προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρίες.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε επιμείνει στην ανάγκη διάσωσης της βίλας Γιωσέφ Μοντιάνο, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της «Λεωφόρου των Πύργων», όπως ήταν γνωστή η σημερινή Βασιλίσσης Όλγας. Από τις παλιές επαύλεις της ανατολικής Θεσσαλονίκης σήμερα σώζονται μόνον 22, μεταξύ των οποίων η βίλα Γιωσέφ Μοντιάνο και η διπλανή της βίλα Χατζημήσεφ, που στέγαζαν το πρώτο γυμνάσιο αρρένων και το παράρτημά του.

Επεκτείνεται το πρώτο γυμνάσιο

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο σε θέματα Παιδείας Ανέστη Τελίδη, το ιστορικό κτίριο που αποκαταστάθηκε θα χρησιμοποιηθεί, για να καλύψει ανάγκες του πρώτου γυμνασίου, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο διπλανό διατηρητέο.

Στον ισόγειο χώρο της διατηρητέας βίλας Γιωσέφ Μοντιάνο, όπως εξήγησε ο κ. Τελίδης, διαμορφώθηκαν μία αίθουσα διδασκαλίας, μία αίθουσα πληροφορικής και δύο αίθουσες ξένων γλωσσών. Ο πρώτος όροφος του κτιρίου αυτού δεν θα φιλοξενεί μαθητές. Εκεί διαμορφώθηκαν αίθουσες για το διευθυντή, τους καθηγητές και το σύλλογο γονέων, καθώς και ένα μικρό ιατρείο.

Παρεμβάσεις μικρής έκτασης σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο σε θέματα Παιδείας θα γίνουν και στο εσωτερικό του διπλανού κτιρίου, όπου λειτουργεί σήμερα το πρώτο γυμνάσιο. Στο υπόγειο για παράδειγμα θα διαμορφωθεί μία ενιαία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ και στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του κτιρίου μικρές αίθουσες θα συγχωνευτούν σε μία μεγάλη. «Με την ολοκλήρωση όλων των παρεμβάσεων θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αύξησης της δυναμικότητας του σχολείου», επισήμανε ο κ. Τελίδης.

Η Βίλα Μοντιάνο

Το διατηρητέο κτίριο που αποκαταστάθηκε βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Βασιλίσσης Όλγας, Αγίας Τριάδος, Σπάρτης και Παρασκευοπούλου. Χτίστηκε το 1899 ως κατοικία της οικογένειας Γιωσέφ Μοντιάνο και επί σειρά ετών λειτούργησε ως παράρτημα του πρώτου γυμνασίου αρρένων Θεσσαλονίκης.

Το οικόπεδο, όπου βρίσκονται οι βίλες Μοντιάνο και Χατζημήσεφ, χαρακτηρίστηκε ως χώρος σχολείου με προεδρικό διάταγμα του 1976. Έναν χρόνο αργότερα χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης το κτίριο του πρώτου γυμνασίου αρρένων και ακολούθησε το 1979 ανάλογος χαρακτηρισμός και για το παράρτημά του μαζί και με τον περιβάλλοντα χώρο του. Το 1985 το υπουργείο Πολιτισμού επέκτεινε την προστασία και στο χώρο που περιβάλλει το πρώτο γυμνάσιο.

Μετά το μεγάλο σεισμό του 1978 τα δύο κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα και εγκαταλείφθηκαν. Το διατηρητέο όπου λειτουργεί σήμερα το πρώτο γυμνάσιο αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Θεσσαλονίκη 1997».

Επιστρέφει το 5ο Γυμνάσιο

Στο φυσικό χώρο του, στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κριεζώτου, πρόκειται να επιστρέψει το 5ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Στο συγκρότημα της Κριεζώτου ολοκληρώθηκε, επίσης μέσω του ΕΣΠΑ, η κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Το τελευταίο διάστημα οι υπηρεσίες που εποπτεύονται από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά έδωσαν μάχη με το χρόνο, ώστε να επιτύχουν την ολοκλήρωση των έργων τόσο στην Κριεζώτου όσο και στο διατηρητέο της Βασιλίσσης Όλγας πριν από την εκπνοή του 2015, οπότε έληγε το ΕΣΠΑ.

«Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν αποπερατωθεί και απομένουν οι συνδέσεις με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα δίμηνο. Σε συνεννόηση με τη σχολική κοινότητα θα καθορίσουμε τον καταλληλότερο χρόνο για την επιστροφή του 5ου γυμνασίου στο συγκρότημα της οδού Κριεζώτου», σημείωσε ο κ. Τελίδης. Τα έργα που εξελίχθηκαν στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κριεζώτου είναι ύψους 2,7 εκατ. ευρώ και περιλάμβαναν μεταξύ άλλων και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Στο μεταξύ με χρηματοδότηση 1,65 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέας πτέρυγας πλάι στο 4ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Δελφών 150. «Πρότασή μας ήταν στην καινούργια πτέρυγα να μεταφερθεί το 12ο δημοτικό, που λειτουργεί στα λυόμενα της Μαρίας Κάλλας. Ωστόσο την πρότασή μας αυτή την αρνήθηκαν. Για την επόμενη σχολική χρονιά θα εξετάσουμε τη δυνατότητα μεταφοράς στην καινούργια πτέρυγα δύο εκ των τεσσάρων νηπιαγωγείων που λειτουργούν σήμερα στο 90ό δημοτικό σχολείο», ανέφερε ο κ. Τελίδης.
Δημοσιεύτηκε στη «Θεσσαλονίκη» τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 της Βαρβάρας Ζούκα,
φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης.

Ανακάλυψε περισσότερα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Advertisements