Ο Ρον Χάουαρντ μεταφέρει στην οθόνη το ομότιτλο βιβλίο του Ναθάνιελ Φίλμπρικ, σχετικά με το ναυάγιο του φαλαινοθηρικού σκάφους «Εσεξ» στον Ειρηνικό, που ενέπνευσε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει τον «Μόμπι Ντικ», λογοτεχνικό έργο που θεωρείται κορυφαίο αμερικανικό έπος.

Το 1820, το φαλαινοθηρικό «Εσεξ» αποπλέει από το νησάκι Ναντάκετ. Εχει πλοίαρχο τον νεοφώτιστο Τζορτζ Πόλαρντ και αντιπλοίαρχο τον θαλασσόλυκο Οουεν Τσέις. Το «Εσεξ» γίνεται σκηνικό του ανταγωνισμού των δύο ανδρών, που ο καθένας θέλει να πετύχει για τους δικούς του λόγους. Ύστερα από μήνες στη θάλασσα, το φαλαινοθηρικό έχει πενιχρά αποτελέσματα. Στον στάση που πραγματοποιεί για ανεφοδιασμό, το πλήρωμα ενημερώνεται για την ύπαρξη μεγάλων κοπαδιών φαλαινών κατά μήκος του Ισημερινού σε περιοχή όμως που τα νερά είναι αχαρτογράφητα, αλλά και για μια τεράστια λευκή φάλαινα 30 μέτρων που κατάφερε να βυθίσει Ισπανικό φαλαινοθηρικό. Θεωρώντας την ιστορία της λευκής φάλαινας παραμύθι, το Έσεξ οδεύει ολοταχώς προς την καρδιά της θάλασσας…

Η δεξαμενή σεναρίων του Hollywood έχει στερέψει εδώ και καιρό και η απόδειξη είναι η στροφή των μεγάλων studios σε remakes παλιών επιτυχιών και στην δημιουργία sequels και prequels. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν
πως το φιλτράρισμα των σεναρίων πλέον γίνεται με μόνο κριτήριο την εμπορική επιτυχία, αφού κανείς δεν θέλει να τερματίσει χαμηλά στο αμερικάνικο box office. Είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός πως το Hollywood στράφηκε σε ένα από τα Αμερικανικά έπη όπως αυτό του Μόμπι Ντικ, για να παρουσιάσει στο κοινό λίγο πριν εκπνεύσει το 2016. Και αυτό γιατί  η βεντέτα ανθρώπου και φάλαινας πλέον αποτελεί παρελθόν, με την πλειοψηφία του κόσμου να μπορεί να δει σαν εχθρό του ένα μεταλλαγμένο τέρας ή έναν εξωγήινο, αλλά όχι ένα μεγάλο θηλαστικό.

Η ταινία έχει μια έντονη γεύση αλμύρας από την αρχή σχεδόν μέχρι το τέλος. Ο Ron Howard παρουσιάζει ένα πρώτο εισαγωγικό μέρος για να εισέλθει στο ζουμί της υπόθεσης, εκεί που το σκάφος όμως αρχίζει να μπάζει νερά. Η προσπάθεια του ανθρώπου να υπερισχύσει της φύσης και η τελική του υπόκλιση στο μεγαλείο της, χάνεται ανάμεσα στα οπτικά εφέ. Ο Chris Hemsworth (γνωστότερος ως Thor) κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και μπορούμε να πούμε ότι φέρνει εις πέρας αξιοπρεπώς την αποστολή του. Σε γενικές γραμμές όμως η ταινία είναι άνευρη και δεν καταφέρνει να αποδώσει το μεγαλείο του βιβλίου ή έστω να περάσει κάποιο οικολογικό μήνυμα.

Δεν το προτείνουμε για θέαση στον κινηματογράφο. Περιμένετε την κυκλοφορία του σε dvd και απολαύστε το στο σπίτι σας με φρέσκο ποπ κορν, αναψυκτικά και πίτσα.

Κάνε κλικ εδώ και βρες εισιτήρια κινηματογράφου με έκπτωση έως και 50%.

 

Advertisements