Μετά την αποθέωση που γνώρισε ο Ινιαρίτου με το Birdman την χρονιά που πέρασε, επιστρέφει στις αίθουσες με την ταινία The Reverant και στόχο του την κατάκτηση των Oscars.

Για ακόμα μια φορά η ταινία βασίζεται σε έναν κεντρικό χαρακτήρα και μέσα σε 156 λεπτά ξεδιπλώνει μια ιστορία επιβίωσης και εκδίκησης με υπαρξιακές και ψυχολογικές πινελιές.

Κάνε κλικ εδώ και βρες εισιτήρια κινηματογράφου με έκπτωση έως και 50% στην Θεσσαλονίκη και εδώ για Αθήνα.

Η υπόθεση

Βαθιά στην αχαρτογράφητη, άγρια φύση της Αμερικής, o κυνηγός Χιου Γκλας (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) βρίσκεται βαριά τραυματισμένος και εγκαταλελειμμένος από ένα μέλος της ομάδας του, τον προδότη Τζον Φιτζέραλντ (Τομ Χάρντι). Με ακλόνητη θέληση ως μοναδικό όπλο απέναντι στους κινδύνους, ο Γκλας περιπλανιέται σε ένα φοβερά εχθρικό περιβάλλον, μέσα στον αδίστακτο χειμώνα και περιτριγυρισμένος από εχθρικές φυλές, σε μια αδιάκοπη περιπέτεια αναζήτησης και επιβίωσης. Στόχος του: η εκδίκηση εναντίον του Φιτζέραλντ.
revenant gif.gif
Η διάρκεια της ταινίας αν και εξαντλητική τόσο για τον πρωταγωνιστή, όσο και και για τον θεατή προσφέρει και για τους δύο τελικά δικαίωση και ικανοποίηση.
Η περιπέτεια επιστροφής από τους νεκρούς, με στόχο την εκδίκηση θα θυμίσει τον Μονομάχο (όσκαρ καλύτερης ταινίας, α’ ανδρικού ρόλου και άλλων 6 κατηγοριών). Μπορεί να μην ξεχωρίζει για το σενάριό της, όμως η φωτογραφία του Εμάνουελ Λουμπέζκι προσφέρει καθόλη την διάρκεια της ταινίας μια οπτική γαλήνη, ενώ σε αρκετά σημεία είναι αυτή που μετατρέπει το περιβάλλον σε πρωταγωνιστή της ταινίας.

 

Το «The Reverant» πέρασε από 1000 κύματα για να καταλήξει τελικά να κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 21 Ιανουαρίου 2016. Η ομάδα της ταινίας ταξίδεψε στο νοτιότερο άκρο της Αργεντινής και στον Καναδά, προκειμένου να βροει τις τοποθεσίες και κυρίως το χιόνι που χρειάζονται για να ολοκληρώσει τα γυρίσματα.

Για τον Ινιάριτου, τα προβλήματα ήταν μάλλον η καθημερινότητα στο set. Ο ίδιος και ο διευθυντής φωτογραφίας Εμάνουελ Λουμπέζκι, είχαν αποφασίσει να γυρίσουν το φιλμ με χρονολογική σειρά και χρησιμοποιώντας μόνο φυσικό φωτισμό, μια απόφαση που όπως είναι λογικό δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα.

Κι ο καιρός όμως δεν ήταν σύμμαχός τους. Η ιστορία του φιλμ ξεκινά το φθινόπωρο όμως η θερμοκρασία στην περιοχή των γυρισμάτων έπεσε απότομα και παρέμεινε χαμηλή κάνοντας τους ηθοποιούς, αλλά και τα μηχανήματα κυριολεκτικά να παγώσουν. Οι παραιτήσεις και οι απολύσεις μελών του συνεργείου ήταν καθημερινή υπόθεση. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη «Δεν ήθελα να γυρίσω μια ταινία σε green screen. Στα γυρίσματα βασανίζονταν κυριολεκτικά. Ένιωθαν το γ*νο κρύο να παγώνει τους κώλους τους. Δεν προσποιούνταν καθόλου. Αν όλοι έπιναν καφέ και χαζογελούσαν στα γυρίσματα πιθανότατα η ταινία θα ήταν μια μαλακία. Οταν θα την δείτε τελειωμένη θα καταλάβετε το μέγεθός της. Και θα πείτε “γουαου”.»

Τελικά θα πούμε όμως γουάου; Δυστυχώς το The Reverant δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αξέχαστο. Ρεαλιστικό ναι, αξιοπρεπές επίσης. Το wow factor όμως απουσιάζει. Θα ρισκάρουμε όμως να πούμε πως ο πρωταγωνιστής της μετά από όσα πέρασε σαν ηθοποιός και υποδυόμενος τον Γκλας αξίζει να βραβευθεί επιτέλους με όσκαρ. Εκτός αν η επιτροπή περιμένει να του προσφέρει το βραβείο συνολικής προσφοράς, όταν αυτός αποφασίσει να αποσυρθεί…

 

Advertisements