«Ο Μικρός Πρίγκιπας», το διάσημο βιβλίο του Αντουάν Σαιντ-Εξιπερί, είναι το 3ο κατά σειρά βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Μετά από την τηλεοπτική μεταφορά του υπό μορφή σειράς, τις δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και την επιρροή του στον κόσμο της λογοτεχνίας, φέτος έρχεται στην μεγάλη οθόνη από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Μαρκ Όσμπορν.

Η ταινία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να γίνει και δούλεψαν για την υλοποίησή της εκατοντάδες άνθρωποι. Μπορεί, λοιπόν, να υπάρχουν πολλοί που μπορούν να δημιουργήσουν μια ταινία κινουμένων σχεδίων, λίγοι όμως μπορούν να παραδώσουν ένα αποτέλεσμα «μαγικό». Η προσπάθεια προσέγγισης της συνταγής της Pixar, έκανε τα πράγματα περιπλοκότερα από ότι θα μπορούσαν να είναι. Εξηγούμαι…

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την ιστορία ενός πιλότου που πέφτει με το αεροπλάνο του στην έρημο. Εκεί γνωρίζει τον Μικρό Πρίγκιπα, ένα παιδί που ήρθε από το διάστημα και του αφηγείται τις δικές του περιπέτειες. Μολονότι θεωρείται παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Διαπραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα, γι’αυτό και παραμένει πάντα επίκαιρο. Η φαινομενικά απλή ιστορία του, κρύβει έντονους συμβολισμούς και απευθύνεται περισσότερο στους ενήλικες που έχασαν την επαφή με το παιδί μέσα τους, παρά με τα ίδια τα παιδιά.

Και ενώ η ιστορία αυτή είναι δύσκολα προσεγγίσιμη από μόνη της, στην ταινία παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται παράλληλα με μια άλλη.Η μονάκριβη κόρη μιας νέας σκληρά εργαζόμενης μητέρας, προσπαθεί να εισαχθεί σε ένα από τα καλύτερα σχολεία, για να εξασφαλίσει ένα καλό μέλλον και να πετύχει σαν ενήλικας. Για να το κάνει αυτό τηρεί ένα αυστηρό πρόγραμμα, που λίγα περιθώρια της αφήνει να ζήσει σαν φυσιολογικό παιδί.

Έτσι, τα θέματα που θέτει ο Μικρός Πρίγκιπας για την ανθρώπινη συμπεριφορά, την ζωή και τον θάνατο, χάνονται ή προσεγγίζονται επιφανειακά μιας και η ταινία επικεντρώνεται στην χαμένη παιδική αθωότητα και στην καθημερινότητα των ενηλίκων. Η ταινία είναι όμορφη αισθητικά και σε χαλαρώνει μουσικά με γαλλόφωνα τραγούδια, όμως αποτυγχάνει να σε κερδίσει με την ιστορία των πρωταγωνιστών της.

Αποτελούσε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες  animated ταινίες της χρονιάς, αλλά πλέον αποτελεί ακόμα ένα έργο που παίχτηκε στις αίθουσες.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» βγαίνει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 31 Δεκεμβρίου.

Κάνε κλικ εδώ και βρες εισιτήρια κινηματογράφου με έκπτωση έως και 50%.

Advertisements