Το καλοκαίρι που μας πέρασε, στις 10 Αυγούστου 2015 στα Μακρίσια στην Αρχαία Ολυμπία, ο Γιάννης Πλούταρχος και πάνω από 10.000 θεατές, τίμησαν και τραγούδησαν τα αξέχαστα τραγούδια του Στέλιου. Την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και αυτοί με την σειρά τους το αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λαϊκό τραγουδιστή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Λίγο μετά τις 21:00 και με την αίθουσα Μ1 να γεμίζει, ο Γιάννης Πλούταρχος έκανε την εμφάνισή του στην σκηνή για να παρουσιάσει στο κοινό μια σειρά από τα γνωστότερα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη και άλλα λιγότερο γνωστά που αποτέλεσαν όμως σταθμό στην καριέρα του.

Το στοίχημα ήταν μεγάλο καθώς το μέγεθος και το είδος της φωνής του Στέλιου είναι σπάνιο. Τα τραγούδια του ύμνησαν την αγάπη, αλλά μετέφεραν και τον πόνο και τα προβλήματα τις ξενιτιάς και του ξεριζωμού. Τραγούδια που είναι ξανά δυστυχώς επίκαιρα. Τραγούδια που μιλάνε στην καρδιά του μέσου Έλληνα που βίωσε και βιώνει δυσκολίες. Το στοίχημα λοιπόν μεγάλο, αλλά κερδήθηκε γιατί οι διοργανωτές δεν αναζήτησαν έναν μίμο ή μια καρικατούρα του Στέλιου Καζαντζίδη. Κάτι τέτοιο θα προσέβαλε, παρά θα τιμούσε την μνήμη του. Αντί αυτού αναζήτησαν έναν καλλιτέχνη που θα μπορούσε να μεταφέρει στο κοινό του σήμερα, τα λόγια του Στέλιου, έχοντας γνώση του μεγέθους της ευθύνης. Κάποιον που θα έδειχνε την απαραίτητη ωριμότητα και σεβασμό προς τους δημιουργούς και τον τραγουδιστή.

Ο Γιάννης Πλούταρχος τα κατάφερε μπροστά σε ένα δύσκολο κοινό. Έκανε τα τραγούδια κτήμα του, τα τραγούδησε με την δική του φωνή και τον δικό του τρόπο. Δεν προσπάθησε να μιμηθεί τον Στέλιο, τον σεβάστηκε και με μεγάλη αγάπη είπε επιτυχίες όπως «Το αγριολούλουδο», «Το θολωμένο μου μυαλό», «Υπάρχω», «Η ζωή μου όλη», «Πάρε τα χνάρια μου», «Δεν θα ξαναγαπήσω» κα. Ο ίδιος αργότερα μίλησε για την αγάπη που τρέφει στον μεγάλο Έλληνα βάρδο και πως ήταν ο λόγος που ξεκίνησε να τραγουδά, έχοντάς τον ως ίνδαλμα.

Το παρών στην συναυλία έδωσαν πολλοί φίλοι και μέλη συλλόγων φίλων του Στέλιου Καζαντζίδη, παλιές δόξες του Ελληνικού τραγουδιού, αλλά και νέοι άνθρωποι που θέλησαν να γνωρίσουν τα τραγούδια του Στέλιου. Όλοι στο τέλος χειροκρότησαν ένθερμα τον Γιάννη Πλούταρχο και την ορχήστρα του, για την ευκαιρία που μας προσέφεραν να ταξιδέψουμε ξανά μέσα από τα τραγούδια του δικού μας Στέλιου.

Advertisements