Τα Χριστούγεννα θα έρθουν πιο νωρίς φέτος στη Θεσσαλονίκη, μετά τις περσινές αντιδράσεις και τη σκληρή κριτική που δέχτηκε η διοίκηση του Κεντρικού Δήμου για έλλειψη γιορτινής ατμόσφαιρας στην πόλη, καθώς σχεδιάζονται εορταστικές εκδηλώσεις που θα αρχίζουν τέλη Νοέμβρη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που αναμένεται να εγκαινιαστούν στις 30 Νοεμβρίου 2017 και να ολοκληρωθούν στις 7 Ιανουαρίου 2018, θα έχουν στο επίκεντρο το παιδί και την οικογένεια και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις διαδραστικού χαρακτήρα, συναυλίες, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, παραστάσεις και παιδικά εργαστήρια με τη συνεργασία φορέων, καλλιτεχνικών και θεατρικών ομάδων της πόλης.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στις 30 Νοεμβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους, σε μια βραδιά την οποία θα πλαισιώσουν τα μουσικά σχήματα «Trio Musikanti» και «ΟΝΙΡΑΜΑ». Ένα φυσικό έλατο ύψους 20 μέτρων «ντυμένο» με περισσότερα από 14.000 λαμπιόνια τύπου led! Επιπλέον, στην πλατεία θα τοποθετηθούν ξύλινα σπιτάκια όπου μέσα θα πραγματοποιούνται δημιουργικά εργαστήρια και ποικίλες δραστηριότητες, που θα λειτουργούν από τις 2 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου 2017, καθώς και ένα καρουζέλ και ένα τρενάκι για τα μικρά παιδιά.

Για πρώτη φορά σχεδιάζεται να «ντυθούν» οι ιστοί της Λεωφόρου Νίκης με γιρλάντες, όπως επίσης οι οδοί Κούσκουρα και Καρόλου Ντηλ με φωτεινές μπάλες και ομπρέλες. Παράλληλα, θα παραμείνει και ο στολισμός των τελευταίων ετών στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στην πλατεία Δικαστηρίων, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Βασιλίσσης ‘Ολγας και στον κόμβο Δημαρχείου εκεί όπου θα τοποθετηθούν το χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιαγμένο από μικρολαμπάκια, οι «ιπτάμενες» φωτεινές ομπρέλες και φωτεινά πακέτα δώρων, αλλά και ένας ουρανός φτιαγμένος από led λαμπάκια.

Στο πνεύμα των Χριστουγέννων θα μπουν και οι γερανοί του μετρό, καθώς στις 15 Δεκεμβρίου θα ντυθούν με λαμπάκια για πρώτη φορά (έως και του Αη Γιάννη, στις 7 Ιανουαρίου 2018), «συμμετέχοντας» στις εορταστικές εκδηλώσεις και συμβάλλοντας στην τουριστική και αγοραστική κίνηση των γιορτών.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων θα ακουστούν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη χορωδία του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, «MOYSA».

Αντίστοιχα, εορταστικό πρόγραμμα ενόψει της αλλαγής του χρόνου θα πραγματοποιηθεί την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς με το σχήμα «Batala», dj πάρτυ, πυροτεχνήματα και συναυλία από το μουσικό σχήμα «IMAM BAILDI».

Πρωτοτυπία της φετινής διοργάνωσης θα αποτελέσει το θεματικό πάρκο «Η εποχή των Παγετώνων» στην πλατεία Αριστοτέλους, που θα απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους με προσομοίωση της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, μέσω εγκατάστασης και έκθεσης εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά στον εορταστικό διάκοσμο, σε όλο τον άξονα της οδού Αριστοτέλους και σε άλλα σημεία της πόλης θα εγκατασταθούν φωτεινές κατασκευές, ενώ την ατμόσφαιρα στην πόλη θα ενισχύουν ειδικές φωτιζόμενες εικαστικές εγκαταστάσεις, όπως:

Το «Πεφταστέρι» σε μεγάλη κλίμακα που θα τοποθετηθεί στην οδό Φιλικής Εταιρείας με προβολή στο Λευκό Πύργο και η εικαστική παρέμβαση «Κύκλοι», παιχνίδι προοπτικής από φωτεινούς κύκλους στην οδό Μητροπόλεως.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:

«Το πιάτο των γιορτών» που επιμελούνται οι σεφ 10 εστιατορίων της πόλης, από τις 7 Δεκεμβρίου 2017 έως και 7 Ιανουαρίου 2018.

«Τα Βοροινά των Χριστουγέννων» με γευσιγνωσία των τοπικών γιορτινών κρασιών, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας. στις 11 Δεκεμβρίου 2017

Την Πέμπτη κατά σειρά «Χριστουγεννιάτικη Αγορά στο Δημαρχείο», στο πλαίσιο του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, στο φουαγιέ του Δημαρχείου, με συλλόγους και επιχειρήσεις της εστίασης να προτείνουν τοπικά προϊόντα και χριστουγεννιάτικες συνταγές για το εορταστικό τραπέζι

 

Advertisements