Ξεναγήσεις με ελεύθερη συμμετοχή θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις την πόλη της Θεσσαλονίκης καλύτερα! Δες όσες θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Μάιο και δήλωσε έγκαιρα συμμετοχή!

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 25 έως τις 28 Μαΐου 2017 σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς, και στη συνέχεια το 2013, το 2014 και το 2015 σε 12, 29 και 31 νομούς αντίστοιχα. Το 2016 συμμετείχαν φορείς από 36 νομούς, ενώ και φέτος συμμετέχουν 140 φορείς από 36 νομούς της επικράτειας.

Συγκεκριμένα 50 Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 22 Δήμους, 21 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 3 Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Από την Πέμπτη 25 Μαΐου έως την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά. Επισυνάπτεται ο πλήρης κατάλογος των εκδηλώσεων.

Εκδηλώσεις στο Νομό Θεσσαλονίκης

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 και ώρα 09:30 και 12:00, θεματικές περιηγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης και στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Οι περιηγήσεις θα εστιάζουν στους συμβολισμούς του φυτικού κόσμου από την αρχαιότητα έως και τα νεώτερα χρόνια µε βάση αρχαίους μύθους και παραδόσεις και θα απευθύνονται σε μαθητές σχολικών τάξεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο τέλος της δράσης οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδική καλλιτεχνική δραστηριότητα και να παίξουν αρχαία παιχνίδια στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Σημείο συνάντησης: Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικού Μουσείου 30
Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό: 2313 310442, 2313 310418, 2310 204868 (εσωτ. 107) (Ζ. Μπίλη, Ο. Μπακιρτζή, Σ. Σαμπανοπούλου)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Α) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία µε τον Δήμο Βόλβης θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 και ώρα 10:00 στον αρχαιολογικό χώρο της αγροικίας της Ασπροβάλτας εκπαιδευτική δράση για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα παιδιά θα κληθούν, αφού θαυμάσουν την πανοραμική θέα στον Στρυμονικό κόλπο και ενημερωθούν για την αρχαία τοπογραφία, να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικό παιχνίδι που θα εξελιχθεί στους χώρους της αγροικίας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 801402 (Μ. Βάλλα, Χρ. Μουσταντάµη)

Β) Το Σάββατο 27 Μαΐου 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης διεξάγει εκπαιδευτική περιήγηση ενηλίκων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, µε σκοπό την ανάδειξη του φυσικού τόπου ως πολιτιστικού τοπίου.

Με αφετηρία τον βυζαντινό πύργο στην όχθη της Κορώνειας, ακολουθείται η αρχαία Εγνατία Οδός προς τη Βόλβη, µε σταθµούς το ιαµατικό λουτρό στη νότια όχθη της και τον όμορο προς το παραλίμνιο υγρόφιλο δάσος αρχαιολογικό χώρο της Παζαρούδας, και διασχίζοντας την ύπαιθρο της αρχαίας Αρέθουσας η περιήγηση καταλήγει στο υστεροβυζαντινό ελαιοτριβείο της βόρειας
όχθης.

Ώρα εκδήλωσης: 09:00-14:00
Σημείο συνάντησης: Άγιος Βασίλειος Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 231 0801402 (Ε. Ντάφου)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης κατά τη φετινή χρονιά ο εορτασμός θα επικεντρωθεί στις απεικονίσεις του φυσικού κόσμου μέσα από τα εκθέματα της νέας περιοδικής έκθεσης του Μουσείου µε θέμα τα αρχαία πήλινα ειδώλια.

Στις 25 και στις 26 Μαΐου 2017 θα λειτουργήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού µε τίτλο: «Η διαδρομή της φύσης στον μικρόκοσμο των ειδωλίων», το οποίο περιλαμβάνει θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ειδώλιο, ένας μικρόκοσμος από πηλό» και βιωματικό εργαστήριο κατασκευής ειδωλίων από πηλό.

Στις 27/5 από τις 10:00 ως τις 14:00 θα υλοποιηθεί το παραπάνω πρόγραμμα για οικογένειες µε παιδιά από 8 ως 12 ετών, ενώ στις 28/5 από τις 11:00 ως τις 12:00 θα πραγματοποιηθούν δύο ωριαίες ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό από αρχαιολόγο στην έκθεση «Ειδώλιο, ένας μικρόκοσμος από πηλό».

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313 310273, 2313 310201(Χ. Τσούγγαρης)

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αναδεικνύει τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματα και το περιβάλλον του και, ακόμη πιο πέρα, αναζητά το πράσινο στη γειτονιά του…

Οι φετινές δράσεις είναι οι εξής:

Ξενάγηση στον φυτικό κόσμο των βυζαντινών μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του από αρχαιολόγο του Μουσείου, στις 25/5/2017 και ώρα 11:00
Θεματική διαδρομή στη γειτονιά του Μουσείου, ειδικά σχεδιασμένη από το Μουσείο µας σε συνεργασία µε την ομάδα dot2dot στις 28/5/2017 και ώρα 11:00 µε αφετηρία τον Λευκό Πύργο.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 23133 06400 (Ο. Μιχαλοπούλου).

Θέλεις να γνωρίσεις την Θεσσαλονίκη καλύτερα; Ανακάλυψε εδώ όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί για την πόλη μας!

To Mediterranean Cosmos, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα, έχει εκπονήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα με την ονομασία «Βαδίζοντας στα μονοπάτια της πόλης μας». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες θεματικές ξεναγήσεις σε μνημεία και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της αγαπημένης μας πόλης, της Θεσσαλονίκης.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, το Mediterranean Cosmos συνεργάζεται με την πολιτιστική εταιρεία dot2dot.

Το κοινό της πόλης, μέσα από διαφορετικές κάθε φορά θεματικές διαδρομές έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ΔΩΡΕΑΝ, γνωρίζοντας όψεις της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος αυτού είναι η εξοικείωση του κοινού με τις έννοιες του πολιτισμού και της τέχνης, η γνωριμία με την ιστορία της πόλης μας, η προβολή και η ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος η ενθάρρυνση του κοινού να γνωρίσει και να κατανοήσει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με απώτερο σκοπό να την αγαπήσει και συνειδητά να τη διαφυλάξει.

Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα «Βαδίζοντας στα μονοπάτια της πόλης μας» έχουν συμμετάσχει περίπου 450 πολίτες της Θεσσαλονίκης σε θεματικές διαδρομές όπως «Η άλλη πόλη: ο παραδοσιακός οικισμός της Άνω πόλης», η οποία πραγματοποιήθηκε οκτώ (8) φορές συνολικά, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν την ιδιαίτερη ιστορία και το χαρακτήρα αυτής της πλευράς της πόλης.

Επίσης συμμετείχαν στη θεματική διαδρομή «Η πρώτη μετά την πρώτην: η βυζαντινή Θεσσαλονίκη», η οποία πραγματοποιήθηκε τέσσερις (4) φορές, συνθέτοντας την εικόνα της πόλης και της καθημερινής ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Τέλος, παρακολούθησαν τη θεματική διαδρομή «Πύργοι ή εξοχές, το πρώτο κοσμοπολίτικο προάστιο της πόλης», η οποία πραγματοποιήθηκε τέσσερις (4) φορές, μαθαίνοντας την ιστορία μιας ξεχωριστής γειτονιάς δίπλα στη θάλασσα, γύρω από τη σημερινή Βασιλίσσης Όλγας στα ανατολικά της πόλης, με τον άλλοτε πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και την ευρωπαϊκή της αρχιτεκτονική.

Το πρόγραμμα «Βαδίζοντας στα μονοπάτια της πόλης μας» ξεκινά και φέτος από το μήνα Μάιο, με την πρώτη θεματική διαδρομή «Μια βόλτα στη παραλία: η ιστορία του παραλιακού μετώπου», ενώ τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις (3) θεματικές διαδρομές με τίτλους «Μια «κυρία» 2300 χρόνων: η ιστορία μιας διαχρονικής πόλης», «Βυζαντινές εκκλησίες της πόλης» μια διαδρομή στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και μια ιδιαίτερη θεματική διαδρομή με τίτλο «Όταν ο Άλκης συνάντησε τη Ρόζα!», μια οικοπεριήγηση στη Νέα Αγαθούπολη και τις Αλυκές Κίτρους, όπου το κοινό της πόλης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το περιβάλλον και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

1η θεματική διαδρομή «Μια βόλτα στη παραλία: η ιστορία του παραλιακού μετώπου»

Περπατάμε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και ανακαλύπτουμε τη διαχρονική σχέση της με τη θάλασσα όπως αυτή αποτυπώνεται στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της και τη λειτουργία και διάρθρωση της πόλης. Το παραλιακό μέτωπο ως καθρέφτης όλων των μεγάλων αλλαγών που βίωσε η Θεσσαλονίκη στη μακραίωνη ιστορία της. Από την εποχή που η πόλη υψώνει διαχωριστικά τείχη ανάμεσα σε αυτήν και τον έξω κόσμο, μέχρι το γκρέμισμα του τείχους για να χτιστεί μία νέα σχέση με τη θάλασσα. Από το όραμα του Ερνέστ Εμπράρ για μία πόλη ανοιχτή και εκσυγχρονισμένη και από τις καθοριστικές μεταπλάσεις της μεταπολεμικής περιόδου μέχρι τη σημερινή διαμόρφωση ενός από τους πιο ζωτικούς δημόσιους χώρους της πόλης.

Ημερομηνίες και ώρες ξεναγήσεων:
Δευτέρα 22/05 & 29/05 18:00 – 20:00
Τετάρτη 24/05, 31/05 18:00 – 20:00

  • Δηλώσεις συμμετοχής: Γραφείο Πληροφοριών Mediterranean Cosmos
    Τηλέφωνο: 2310 489 571, email: info@medcosmos.gr
Advertisements