Μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα ήταν η ανακάλυψη του Super brain πριν από μερικούς μήνες στο Apple store. Όταν το αναζήτησα στην Ελληνική αγορά, είδα πως δεν είχε μεταφραστεί ακόμα και η αγγλική του έκδοση ήταν διαθέσιμη μόνο κατόπιν παραγγελίας. Τον περασμένο Ιούνιο όμως, το βιβλίο κυκλοφόρησε και στην Ελληνική γλώσσα με το δείγμα που είχα διαβάσει τότε, να αποδεικνύεται αντιπροσωπευτικό της θαυμάσιας αυτής δουλειάς των Chopra Deepak και Tanzi Rudolph.

Το βιβλίο αποτελεί μια επαναστατική μελέτη προσέγγισης της λειτουργίας του εγκεφάλου και μας δείχνει πώς μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτό το εκπληκτικό όργανό σαν μια πύλη που θα μας οδηγήσει στην υγεία, στην ευτυχία και στην πνευματική ανάπτυξη.

Όχι δεν πρόκειται για ακόμα ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης που θα σας αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά πετυχημένων ανθρώπων, ικανά να σας αλλάξουν την ζωή. Πρόκειται για το δημιούργημα του συγγραφέα και γιατρού Ντίπακ Τσόπρα και του καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Ρούντολφ Ε. Τάνζι. Οι δυο τους ένωσαν τις γνώσεις και την εξειδίκευσή τους προκειμένου να εξερευνήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Μέσα λοιπόν από το κοινό τους έργο μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τις βασικές λειτουργίες του, την εξελικτική του πορεία, το πως επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας, αλλά και πως ο τρόπος σκέψης μας επηρεάζει τον ίδιο. Μέσα από τα απλά και κατανοητά κείμενα του βιβλίου, θα ανακαλύψεις πως ο εγκέφαλος μπορεί να εκπαιδευθεί και να αλλάξει, άσχετα με την ηλικία που διαθέτεις. Ταυτόχρονα καταρρίπτονται μύθοι, μέσω ερευνητικών πορισμάτων, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Εγώ είμαι ο εαυτός μου. Ο εγκέφαλός μου είναι Εγώ; Που τελειώνει η συνείδηση και ποιος ο ρόλος του εγκεφάλου; Τι είναι το υποσυνείδητο; Αν ο εγκέφαλός μας είναι ένας υπολογιστής, γιατί ο υπολογιστής δεν μας ζητά να πάει μια εβδομάδα διακοπές; Αν ο εγκέφαλος είναι αυτός που σκέφτεται και οι σκέψεις βασίζονται σε χημικές και ηλεκτρικές ενώσεις, τότε γιατί οι άνθρωποι σκεφτόμαστε διαφορετικά;

Τα ερωτήματα πολλά και όσο θα διαβάζεις το βιβλίο θα σου δημιουργηθούν και νέα. Παρόλα αυτά, είναι τόσο καλά γραμμένο που θα σου λυθούν τα περισσότερα, ενώ θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον να ασχοληθείς περισσότερο με το θέμα. Δεν είναι ανάγκη να είσαι απόφοιτος ιατρικής σχολής για να καταλάβεις και να εκτιμήσεις όσα γράφονται στις σελίδες του. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι χρόνος και διάθεση να το απολαύσεις.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, Ιούνιος 2015. Βρες το εδώ στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά.

«Αυτή η εξαιρετική μελέτη διερευνά σημαντικά και επίμαχα ζητήματα, υποστηρίζοντας τρόπους για να καλλιεργούμε αποτελεσματικά τον νου και να οδηγούμε τον εγκέφαλό μας σε μια πιο υγιή κατάσταση. To Super brain μας αποκαλύπτει πώς η συνειδητότητα των εσωτερικών μας λειτουργιών μπορεί να μας απελευθερώσει από τον αυτόματο πιλότο, ανοίγοντας μια πόρτα για έναν νέο τρόπο ζωής, όπου συνδεόμαστε περισσότερο με τον εαυτό μας και τους πιο διευρυμένους κόσμους στους οποίους ζούμε. Γιατί να μην αρχίσετε από τώρα να προσφέρετε ευημερία και νόημα στη ζωή σας;» Daniel J. Siegel, γιατρός, διευθυντής στο Ινστιτούτο Mindsight, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του UCLA.

Advertisements