«Μαγεμένες» τα κλεμμένα αγάλματα της Θεσσαλονίκης

στις

Επιστολή του Εμανουέλ Μιλέρ στη σύζυγό του. 10 Οκτωβρίου 1864.

«Βιάζομαι να σου στείλω την καλή, μεγάλη είδηση. Ο Σουλτάνος, μέσω του Μεγάλου Βεζύρη, του Φουάντ Πασά, μου έδωσε την άδεια να αποκολλήσω και να μεταφέρω στη Γαλλία οκτώ αγάλματα της Σαλονίκης, που ήθελα τόσο πολύ, αλλά ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να εξάπτεται και να δυσανασχετεί. Είναι έξαλλοι που θα πάρω αυτά τα αγάλματα, τα οποία έχουν υποστεί τόσες φθορές». Και έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του ταξιδιού χωρίς επιστροφή προς την Γαλλία, για τα αγάλματα των Μαγεμένων…

Ακολούθησε η αποκόλληση και μεταφορά των μνημείων, στις 4 Νοεμβρίου του 1864, όταν μια ομάδα από 8 βουβάλια πορεύτηκε μέσα από πολυδαίδαλα σοκάκια της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας στο λιμάνι της πόλης τις «Incantadas». 4 αμφίπλευρα αγάλματα (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης) φορτώθηκαν στο μεταγωγικό πλοίο «La Truite» και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία.

Η αφαίρεσή τους ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή, με την άδεια βεβαίως των τότε οθωμανικών αρχών της πόλης.

Αρχικά το μνημείο το είχαν ανεγείρει οι Ρωμαίοι για να στολίσουν τη νότια είσοδο στο Forum, από τη μεριά της σημερινής Εγνατίας. Τα αγάλματα τελικά όμως βρέθηκαν ενσωματωμένα στην είσοδο του σπιτιού του πλούσιου εβραίου υφασματέμπορου Λιάτσι Αρδίτη, στη συνοικία Rogos, στη βόρεια πλευρά της Εγνατίας, από την Παναγία Χαλκέων ως την περιοχή των λουτρών «Παράδεισος».

Κτίστηκε κατά το τέλος του 2ου μ.Χ. αιώνα. Το όνομά τους το πήραν από τα ανάγλυφα είδωλα που υπήρχαν στις δύο πλευρές των πεσσών του άνω τμήματος της Στοάς. Στοά των Ειδώλων την αποκαλούσαν οι Θεσσαλονικείς και Μαγεμένες οι Ισπανοεβραίοι Σεφαραδίτες.

Όποιος θέλει να δει σήμερα τις αυθεντικές Μαγεμένες πρέπει να επισκεφθεί το Λούβρο -και πιο συγκεκριμένα τα εργαστήριά του- ή την ιστοσελίδα του μουσείου (βρείτε τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου).  Στην Θεσσαλονίκη και στην μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, φιλοξενούνται οι απεικονίσεις δύο Ισπανών καλλιτεχνών από την Γρανάδα, των μορφών των αγαλμάτων σε πραγματικές διαστάσεις. Από τον Αύγουστο του 2017 όμως, τα αντίγραφα των τεσσάρων αμφίπλευρων αγαλμάτων τοποθετήθηκαν στη νέα προσωρινή θέση τους, αυτήν τη φορά στην προστατευτική σκιά της βόρειας εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Οι «Μαγεμένες» θα παραμείνουν σκεπασμένες μέχρι τα εγκαίνια της 82ης έκθεσης Θεσσαλονίκης όταν θα αποκαλυφθούν σε ειδική τελετή εγκαινίων.

Ανακάλυψε περισσότερα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Δείτε εδώ τα αυθεντικά αγάλματα στην ιστοσελίδα του Λούβρου.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.