Επιστολή του Εμανουέλ Μιλέρ στη σύζυγό του. 10 Οκτωβρίου 1864.

«Βιάζομαι να σου στείλω την καλή, μεγάλη είδηση. Ο Σουλτάνος, μέσω του Μεγάλου Βεζύρη, του Φουάντ Πασά, μου έδωσε την άδεια να αποκολλήσω και να μεταφέρω στη Γαλλία οκτώ αγάλματα της Σαλονίκης, που ήθελα τόσο πολύ, αλλά ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να εξάπτεται και να δυσανασχετεί. Είναι έξαλλοι που θα πάρω αυτά τα αγάλματα, τα οποία έχουν υποστεί τόσες φθορές». Και έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του ταξιδιού χωρίς επιστροφή προς την Γαλλία, για τα αγάλματα των Μαγεμένων…

Ακολούθησε η αποκόλληση και μεταφορά των μνημείων, στις 4 Νοεμβρίου του 1864, όταν μια ομάδα από 8 βουβάλια πορεύτηκε μέσα από πολυδαίδαλα σοκάκια της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας στο λιμάνι της πόλης τις «Incantadas». 4 αμφίπλευρα αγάλματα (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης) φορτώθηκαν στο μεταγωγικό πλοίο «La Truite» και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία.

Η αφαίρεσή τους ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή, με την άδεια βεβαίως των τότε οθωμανικών αρχών της πόλης.

Αρχικά το μνημείο το είχαν ανεγείρει οι Ρωμαίοι για να στολίσουν τη νότια είσοδο στο Forum, από τη μεριά της σημερινής Εγνατίας. Τα αγάλματα τελικά όμως βρέθηκαν ενσωματωμένα στην είσοδο του σπιτιού του πλούσιου εβραίου υφασματέμπορου Λιάτσι Αρδίτη, στη συνοικία Rogos, στη βόρεια πλευρά της Εγνατίας, από την Παναγία Χαλκέων ως την περιοχή των λουτρών «Παράδεισος».

Κτίστηκε κατά το τέλος του 2ου μ.Χ. αιώνα. Το όνομά τους το πήραν από τα ανάγλυφα είδωλα που υπήρχαν στις δύο πλευρές των πεσσών του άνω τμήματος της Στοάς. Στοά των Ειδώλων την αποκαλούσαν οι Θεσσαλονικείς και Μαγεμένες οι Ισπανοεβραίοι Σεφαραδίτες.

Όποιος θέλει να δει σήμερα τις Μαγεμένες έχει τις εξής επιλογές. Μπορεί να επισκεφθεί το Λούβρο και πιο συγκεκριμένα στα εργαστήριά του. Μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του μουσείου (βρείτε τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου). Μπορεί να δει στην μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, τις απεικονίσεις δύο Ισπανών καλλιτεχνών από την Γρανάδα, των μορφών των αγαλμάτων σε πραγματικές διαστάσεις. Ή τέλος μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους της ΔΕΘ, εκεί όπου πιστά αντίγραφα των αγαλμάτων θα παραμείνουν από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου του 2016.

Στόχος των εμπλεκομένων είναι η μεταφορά να γίνει τους επόμενους μήνες και να συνδεθεί με την 82η διοργάνωση της ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ανακάλυψε περισσότερα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Ήρθε η ώρα οι Μεγεμένες της Θεσσαλονίκης να εκτεθούν ξανά και αυτή φορά μόνιμα στο κοινό. Τα πιστά τους αντίγραφα, που παρέμεναν για καιρό σε αποθήκη, θα μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μετά από την απαραίτητη έγκριση που δόθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην αρχική τους θέση, ανάμεσα δηλαδή στην Παναγία Χαλκέων και τα Λουτρά Παράδεισος. Η μεταφορά τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2017, σε συνδυασμό με τη νέα Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Δείτε εδώ τα αυθεντικά αγάλματα στην ιστοσελίδα του Λούβρου.

Advertisements