Περνάς από εκεί συχνά είτε με τα πόδια είτε με το λεωφορείο. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά πόσα πράγματα γνωρίζεις γι αυτό; Πάμε να δούμε την ιστορία του Σιντριβανίου!

Η Θεσσαλονίκη στο παρελθόν δεν είχε την εικόνα που έχει σήμερα (καλώς ή κακώς). Η έκτασή της ήταν περιορισμένη, καθώς έφτανε δυτικά έως τον Βαρδάρη (στην περιοχή των δικαστηρίων που βρίσκονται τα τείχη) και ανατολικά έως το σημείο που σήμερα βρίσκεται το σιντριβάνι.

Το τελευταίο τοποθετήθηκε στην περιοχή αφού γκρεμίστηκαν τα τείχη της Θεσσαλονίκης. Οι λόγοι που αποφάσισε ο Μιδάτ πασάς να ρίξει τα ανατολικά τείχη ήταν για να μπορεί να επεκταθεί η πόλη, ο πληθυσμός της οποίας μεγάλωνε και μαζί και οι ανάγκες της.

Με το που γκρεμίστηκε το ανατολικό τείχος και χαράχθηκε η λεωφόρος Χαμιδιέ (σημερινή Εθνικής Αμύνης) αποφασίστηκε στο σημείο να τοποθετηθεί ένα σιντριβάνι (η καλή σχέση των μουσουλμάνων με το νερό είναι γνωστή).

Το σιντριβάνι τοποθετήθηκε για λόγους εξωραϊστικούς, αλλά και πρακτικούς καθώς εκεί σταματούσαν οι ταξιδιώτες για να ποτίσουν τα ζωντανά.

Στα εγκαίνια του σιντριβανιού αποφασίστηκε αντί για νερό να τρέξει πετμέζι. Τα ονόματα που άλλαξε ήταν πολλά, με το απλό Σιντριβάνι τελικά να επικρατεί.

Το σιντριβάνι έχει κατά καιρούς βανδαλιστεί από οπαδούς ομάδων και άλλες ομάδες «ανθρώπων», ενώ η θέση που βρίσκεται σήμερα δεν είναι η αρχική του. Πριν 4 δεκαετίες αναστηλώθηκε και από τότε βρίσκεται σταθερά στην πλατεία (;) Σιντριβανίου.

Ανακάλυψε περισσότερα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

]

Advertisements