«Φάε λάδι και έλα βράδυ» η έκφραση που ίσως γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη

στις

«Φάε λάδι και έλα βράδυ», μια έκφραση γνωστή σε όλους, που αφήνει υπονοούμενα και διαθέτει αρκετά κυβικά μαγκιάς. Πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι υπάρχει πιθανότητα να γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Στην ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από μέλη του συνδέσμου ξεναγών Βορείου Ελλάδος, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Βαλαωρίτου και τα Λαδάδικα και να μάθουμε το παρελθόν τους.

Μεταξύ των άλλων ιστοριών που ακούσαμε, οι οποίες βασίζονταν σε έγκυρες ιστορικές πηγές, αλλά και λεγόμενα που έχουν σωθεί από στόμα σε στόμα ανά τους αιώνες, ακούσαμε και την εξής ενδιαφέρουσα εκδοχή της γέννησης της έκφρασης «Βάλε λάδι και έλα βράδυ».

Ο πιθανός τόπος λοιπόν που ευθύνεται για την συγκεκριμένη έκφραση δεν είναι άλλος από τα Λαδάδικα. Τα Λαδάδικα στο παρελθόν φιλοξενούσαν στα κτίρια που σώζονται έως και σήμερα εμπόρους λαδιού, μπαχαρικών και άλλων πρώτων υλών, δίνοντας έτσι το χαρακτηριστικό όνομα και στην περιοχή.

Στην πορεία των χρόνων η περιοχή πέρασε από πολλές φάσεις, για να καταλήξει να έχει τη σημερινή της μορφή. Πως προέκυψε λοιπόν η έκφραση αυτή; Μπορεί την ημέρα να γινόντουσαν εμπορικές συναλλαγές στα καταστήματα, όταν όμως αυτά έκλειναν και ο Ήλιος έδυε η εικόνα της περιοχής άλλαζε.

Πορνεία και μικροεγκλήματα ήταν συχνά στην περιοχή, κάνοντας την περιοχή απροσπέλαστη για τους απλούς πολίτες. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε για καιρό, με αποτέλεσμα η περιοχή να αποκτήσει κακή φήμη και σταδιακά να παρακμάσει.

Με την έκφραση λοιπόν «Βάλε λάδι και έλα βράδυ» γινόταν η αναφορά στην διττή φύση της περιοχής και η χρήση της προφανώς και άφηνε σεξουαλικά υπονοούμενα για το τι μπορούσε να επακολουθήσει εφόσον κάποιος βρισκόταν στην περιοχή μετά την δύση του Ήλιου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.