Μπορεί εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ να ανακοίνωσε την πρόθεση του οργανισμού να διαθέσει δωρεάν κάρτες απεριορίστων διαδρομών στους ανέργους της πόλης, η πραγματικότητα όμως είναι άλλη.

Καθημερινά δεκάδες άνεργοι συμπολίτες μας που χρειάζονται να μετακινηθούν στην πόλη, αντιμετωπίζονται ως κοινοί παραβάτες σε περίπτωση που βρεθούν χωρίς εισιτήριο ή κάρτα απεριορίστων διαδρομών και τους υποβάλλεται πρόστιμο ύψους 60 ευρώ (το οποίο πρέπει να πληρωθεί εντός 2 μηνών, διαφορετικά αναλαμβάνει η εφορία).

Παρά την έκκλησή αρμόδιων και μη φορέων για πιο ελαστική μεταχείριση, τόσο μερίδα των ελεγκτών όσο και υπάλληλοι του οργανισμού, αρνούνται να δείξουν επιείκεια. Παίζοντας με τις λέξεις και στέλνοντάς τους από τον Άννα στον Καϊάφα, ποντάρουν στην άγνοια του κόσμου για τους υπάρχοντες κανονισμούς και στο τέρας της γραφειοκρατίας, στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων ενός έτσι και αλλιώς κερδοφόρου οργανισμού.

Πολλές κωμικοτραγικές ιστορίες ακούστηκαν για ακόμα μια φορά στην συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ. Το παρών έδωσαν μέλη του Δικτύου, καθώς και άνεργοι συμπολίτες μας που είχαν πρόστιμα στο όνομά τους και κάρτα ανεργίας σε ισχύ και παρόλα αυτά ο ΟΑΣΘ αρνήθηκε να τους σβήσει τα πρόστιμα.

Το δίκτυο μετρά πάνω από 1 χρόνο ζωής, πετυχαίνοντας διαγραφή άνω των 150 προστίμων, ενώ τα μέλη του φροντίζουν με παρεμβάσεις τους να υποστηρίζουν τα συμφέροντα των ανέργων και σε άλλες περιπτώσεις μέσα από συλλογικές κινήσεις.

Στο παρελθόν ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ πως ο οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξής του στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του προγράμματος ελεύθερης μετακίνησης των ανέργων στην Θεσσαλονίκη. Την ημέρα της συγκέντρωσης οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν πως το θέμα είναι ακόμα υπό συζήτηση, αφού ο ΟΑΣΘ περιμένει την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου στην Αθήνα. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, τότε μόνο θα εξεταστούν και θα οριστούν οι προϋποθέσεις ένταξης των ανέργων στο πρόγραμμα.

Έως τότε δυστυχώς οι άνεργοι της Θεσσαλονίκης που χρειάζονται να μετακινηθούν, θα εξαρτώνται από την ευαισθησία του εκάστοτε ελεγκτή του ΟΑΣΘ, παρά το γεγονός πως η μετακίνηση αποτελεί δικαίωμα και όχι πολυτέλεια.

Για τις ενέργειες του Δικτύου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Η δωρεάν μετακίνηση ανέργων ισχύει μόνο για την Αθήνα, όπου τα ΜΜΜ είναι δημόσια σε αντίθεση με τα άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη. Βέβαια, με την είσοδο των συγκοινωνιών στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στον «αέρα» μπαίνει και η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων του ΟΑΕΔ.

Τι ισχύει για τις κάρτες και τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ

Εισιτήριο για μία μετακίνηση

Κανονικό 1 ευρώ
Μειωμένο 50 λεπτά
Όταν εκδίδονται από τα εντός των λεωφορείων εκδοτικά μηχανήματα, τιμώνται προς 1,10 € τα κανονικά και 0,60 € τα μειωμένα.

Εισιτήριο για 2 μετακινήσεις
Κανονικό 1,20 ευρώ
Μειωμένο 60 λεπτά
Τα χρονικά εισιτήρια των δύο (2) μετακινήσεων (Κανονικό ή Μειωμένο) ισχύουν για 2 μετακινήσεις που θα γίνουν από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και από και προς οποιαδήποτε λεωφορειακή γραμμή μέσα σε 70 λεπτά της ώρας από την έκδοσή τους (αν εκδοθούν μέσα στα λεωφορεία) ή από την πρώτη επικύρωσή τους (αν είναι προτυπωμένα όπως τα άνω εικονιζόμενα).
Όταν εκδίδονται από τα εντός των λεωφορείων εκδοτικά μηχανήματα, τιμώνται προς 1,30 € τα κανονικά και 0,70 € τα μειωμένα.

Εισιτήριο για 3 μετακινήσεις
Κανονικό 1,50 ευρώ
Μειωμένο 80 λεπτά
Τα χρονικά εισιτήρια των τριών (3) μετακινήσεων (Κανονικό ή Μειωμένο) ισχύουν για έως 3 μετακινήσεις που θα γίνουν από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και από και προς οποιαδήποτε λεωφορειακή γραμμή μέσα σε 90 λεπτά της ώρας από την έκδοσή τους (αν εκδοθούν μέσα στα λεωφορεία) ή από την πρώτη επικύρωσή τους (αν είναι προτυπωμένα όπως τα άνω εικονιζόμενα).
Όταν εκδίδονται από τα εντός των λεωφορείων εκδοτικά μηχανήματα η τιμή αυτών δεν προσαυξάνεται.

Εισιτήριο για 4 μετακινήσεις
Κανονικό 2 ευρώ
Μειωμένο 1 ευρώ
Τα χρονικά εισιτήρια των τεσσάρων (4) μετακινήσεων (Κανονικό ή Μειωμένο) ισχύουν για έως 4 μετακινήσεις που θα γίνουν από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και από και προς οποιαδήποτε λεωφορειακή γραμμή μέσα σε 120 λεπτά της ώρας από την έκδοσή τους (αν εκδοθούν μέσα στα λεωφορεία) ή από την πρώτη επικύρωσή τους (αν είναι προτυπωμένα όπως τα άνω εικονιζόμενα).
Όταν εκδίδονται από τα εντός των λεωφορείων εκδοτικά μηχανήματα η τιμή αυτών δεν προσαυξάνεται.

Εισιτήρια πολιτιστικής γραμμής 50 και Express 78 και 78Ν
Κανονικό 2 ευρώ
Μειωμένο 1 ευρώ
Τα εισιτήρια της Πολιτιστικής Γραμμής (50) και Αεροδρομίου Μακεδονίας (78 & 78Ν) ισχύουν μόνο για μία (1) μετακίνηση, που αφορούν αποκλειστικά στις γραμμές αυτές.
Όταν εκδίδονται από τα εντός των λεωφορείων εκδοτικά μηχανήματα η τιμή αυτών δεν προσαυξάνεται.

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών

ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ 30,00€ κανονικό και 15,00€ μειωμένο
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΕΩΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 84,00€ κανονικό και 42,00€ μειωμένο
ΕΞΑΜΗΝΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ & ΙΟΥΛΙΟ 150,00€ κανονικό και 75,00€ μειωμένο
ΕΤΗΣΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 270,00€ κανονικό και 135,00€ μειωμένο

Μειωμένη κάρτα και εισιτήρια δικαιούνται ΜΟΝΟ οι κατηγορίες Φοιτητών, Μαθητών, Πολυτέκνων, Ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, A. με Α. με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. ΑΛΛΑ οι νέοι έως και 30 ετών, μέσα από το πρόγραμμα της κάρτας Νεολαίας δικαιούνται έκπτωση στην κάρτα τους. Κάντε κλικ εδώ!

Επιπλέον οι άνεργοι δικαιούνται μέσω του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης μηνιαίες κάρτες πολλαπλών διαδρομών του ΟΑΣΘ με έκπτωση 20%. Δικαιούχοι της εργατικής κάρτας είναι όλα τα μέλη των Σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Θ (εργαζόμενοι) , οι οποίοι μπορούν να την παραλαμβάνουν από το Ε.Κ.Θ (Αριστοτέλους 32), καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες : 08:15 – 20:00 συνεχόμενα αφού προσκομίσουν :

Την αστυνομική τους ταυτότητα
Μια φωτογραφία
Βεβαίωση από τη διοίκηση του Σωματείου του οποίου είναι μέλη
Το αντίτιμο της κάρτας που αντιστοιχεί σε 24 EΥΡΩ
Οι μηνιαίες κάρτες πολλαπλών διαδρομών διατίθενται από τις 21 του προηγούμενου μήνα της ισχύος της κάρτας.

Οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών ισχύουν σε όλες τις λεωφορειακές γραμμές του Ο.Α.Σ.Θ. κατά την διάρκεια του χρόνου ισχύος των.

Κάθε κάρτα απεριορίστων διαδρομών (μηνιαία, τριμηνιαία,εξαμηνιαία, ετήσια) συνοδεύεται από την «ταυτότητα» που εκδίδεται από τον Ο.Α.Σ.Θ.,η οποία φέρει τα στοιχεία και την φωτογραφία του κατόχου.

Για την έκδοσή της ταυτότητας, απαιτούνται 2 έγχρωμες φωτογραφίες και η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Σε περίπτωση δικαιούχων μειωμένου κομίστρου (φοιτητές, μαθητές, πολύτεκνοι ή A. με Α. με ποσοστό 67% και άνω) , απαιτείται και η επίδειξη του δικαιολογητικού που παρέχει την δυνατότητα έκπτωσης.

Οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών διατίθενται από τα εκδοτήρια του Ο.Α.Σ.Θ δέκα (10) ημέρες πρίν και δέκα (10) ημέρες μετά την πρώτη ημέρες μετά την πρώτη ημέρα ισχύος κάθε κάρτας.

Οι απολεσθείσες κάρτες απεριορίστων διαδρομών όλων των τύπων, για οποιονδήποτε λόγο και αιτία, δεν αντικαθίστανται από τον Οργανισμό.

Advertisements