Την ίδια ώρα που στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ έπεφταν σφαίρες, επιλέξαμε να δούμε το White House Down, σκεπτόμενοι ότι τελικά όλα είναι δυνατά. Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες στην Ελλάδα στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 και η διάρκειά της είναι 131 λεπτά.

Όσοι με την πρώτη αρχίσατε να σκέφτεστε «Ωχ, ακόμα μια αμερικανιά» ναι πέσατε μέσα. Το έργο αρχίζει με μια άκρως πατριωτική μουσική εισαγωγή και τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο ελικόπτερο να κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο. Αλλά αφού η ταινία είναι made in USA τι περιμένατε; Φιλοσοφικά ερωτήματα και στοχασμούς; Αν ανήκετε στην κατηγορία που χαρακτηρίζουν τις ταινίες αυτού του είδους ρηχές, ανούσιες, προπαγανδιστικές κλπ. μην κάνετε τον κόπο να ασχοληθείτε άλλο μαζί της. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πολλά special effects, κλασική πλοκή, και αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Πάμε να δούμε τι θα δούμε…

Ο John Cale (Channing Tatum) είναι μέλος της αστυνομίας του Καπιτωλίου και έχει μόλις ενημερωθεί ότι η αίτηση για να γίνει μυστικός πράκτορας στην υπηρεσία του Προέδρου των ΗΠΑ James Sawyer (Jamie Foxx) έχει απορριφθεί. Στην προσπάθεια του να μην απογοητεύσει τη μικρή του κόρη με τη δυσάρεστη είδηση, την ξεναγεί στον Λευκό Οίκο. Για κακή τους τύχη όμως, μια βαριά οπλισμένη παραστρατιωτική οργάνωση καταλαμβάνει το κτίριο. Τώρα, καθώς η κυβέρνηση διαλύεται και ο χρόνος τελειώνει, είναι στο χέρι του Cale να σώσει τον Πρόεδρο, την κόρη του και φυσικά τη χώρα.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Roland Emmerich μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί  ως disaster fan, αφού στο ενεργητικό του έχει τις παρακάτω ταινίες: 2009 η ταινία 2012, 2004 η ταινία The Day after Tomorrow, 1998 η ταινία Godzilla και η ταινία Ημέρα Ανεξαρτησίας το 1996.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν έχουμε πολλά οπτικά εφέ και δράση από έναν μετρ του είδους. Δυστυχώς αυτήν την φορά δεν του βγαίνει. Βλέπεις για μια καλή ταινία δράσης αυτά τα δύο δεν αρκούν. Θέλεις δυνατούς πρωταγωνιστές, καλές ερμηνείες  και 1-2 σκηνές κορύφωσης μέχρι την τελική λύτρωση και δικαίωση της Αμερικής. Αντιθέτως εδώ έχουμε διαλόγους που απευθύνονται στον μέσο Αμερικανό (δηλαδή μιλάμε για χαμηλό IQ), άνευρες ερμηνείες και ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο που δεν καταφέρνει να πιάσει τα standards.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι το νέο πουλέν του Hollywood, Channing Tatum. Πολλοί παραγωγοί τον πιστεύουν και του αναθέτουν ρόλους κλειδιά στις ταινίες τους. Ο ίδιος όμως δεν πείθει στον ρόλο του 33χρονου χωρισμένου πατέρα, πρώην στρατιώτη στο Αφγανιστάν και νυν υποψήφιου μυστικού πράκτορα. Για ακόμα μια φορά είναι το καλογυμνασμένο αγγούρι που επιβιώνει γιατί του το επιτρέπει το σενάριο.  Δεν  είναι ο Ashton Kutcher στις σκηνές που έχουν χιούμορ και δεν είναι ο Jason Statham ή ο Gerard Butler στις σκηνές δράσης. Έτσι ήδη έχουμε ένα μεγάλο μείον στην ταινία. Άνευρος πρωταγωνιστής.

Ο συμπρωταγωνιστής του Jamie Fox, μάλλον παρασύρθηκε και αυτός από το χαλαρό κλίμα και μετά την ερμηνεία του στο Django, υποδύεται τον ιδεαλιστή μαύρο πρόεδρο, στο πλευρό του Tatum. Οι δυο τους έχουν ικανοποιητική χημεία, αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με buddy movie. Μπορούσες και καλύτερα κύριε πρόεδρε…

Αν ξεχωρίζει κάποιος για την εμφάνισή του σε αυτό το έργο είναι η μικρή Joey King, η οποία πραγματικά το ζει. Πραγματικά γκρινιάζει, πραγματικά κλαίει, πραγματικά ενθουσιάζεται, πραγματικά παίζει ένα γνήσιο 11χρονο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις παλιές καραβάνες James Woods και Richard Jenkins, που κάνουν αυτό που ξέρουν καλά να κάνουν, με βάση πάντα το σενάριο.

Γιατί να δεις την ταινία

Γιατί σου αρέσουν τα γυμνασμένα αγόρια. Γιατί σου αρέσουν οι εκρήξεις και οι καταστροφές. Γιατί θες να φας ποπ κορν και να πιεις αναψυκτικό χαλαρά και όμορφα. Γιατί είπες να πας cinema ή να νοικιάσεις dvd και δεν έχεις καλύτερη επιλογή. Εχμ…βασικά έχεις καλύτερη επιλογή.

Μέσα στο 2013 κυκλοφόρησε ακόμα μια ταινία με θύμα τον Λευκό Οίκο, το Olympus has fallen, με πρωταγωνιστή τον πολύ αντρουά Gerard Butler. Πολλές σκηνές δράσης, πιο δεμένο σενάριο, πιο καλές ερμηνείες και πιο «βρώμικοι» ρόλοι. Δεν είναι τυχαίο ότι το White House Down έκανε άνοιγμα στις ΗΠΑ με 24 εκ. δολάρια κατακτώντας την 4η θέση, σε αντίθεση με το Olympus has fallen που έκανε άνοιγμα με 30,4 εκ. δολάρια.

Μέχρι στιγμής το White House Down έχει κάνει 121 εκ. δολάρια σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας χλιαρές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Και επειδή υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να αξιοποιήσεις τα 131 λεπτά που διαρκεί, απέφυγέ την.

(1η δημοσίευση στο culture.thessaloniki-portal.gr)

Advertisements