Τι κάνεις όταν η πρώτη ταινία μιας προγραμματισμένης τριλογίας όχι μόνο σπάει τα ταμεία σε όλο τον κόσμο, αλλά αναδεικνύει και ένα νέο αστέρι του Hollywood; Φυσικά επαναλαμβάνεις τη συνταγή και φροντίζεις οι προσθήκες σου να ενισχύσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Έτσι ο προϋπολογισμός  της Φωτιάς έφτασε στα 130 από τα 78 εκατ. δολάρια που κόστισε η πρώτη ταινία, ο Φράνσις Λόρενς («Ζωντανός Θρύλος», «Νερό για Ελέφαντες» ) αντικατέστησε τον Γκάρι Ρος, ενώ τη σεναριακή διασκευή ανέλαβαν οι Σάιμον Μπιουφόι («Άντρες Έτοιμοι για Όλα», «Slumdog Millionaire» ) και Μάικλ Αρντ («Little Miss Sunshine», «Toy Story 3» ).

Η ταινία βέβαια διαθέτει ένα ελάττωμα εξ αρχής. Ως δεύτερο μέρος μιας τριλογίας προϋποθέτει ο θεατής να έχει παρακολουθήσει το πρώτο, ενώ αφήνει την αίσθηση του ανολοκλήρωτου, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και εκτινάσσοντας την αγωνία του θεατή που θα περιμένει το τρίτο και τελευταίο μέρος για να ικανοποιηθεί.

Η ιστορία συνεχίζει σχεδόν αμέσως από εκεί που την είχαμε αφήσει: μετά την αναπάντεχη και αντικανονική νίκη τους στους Αγώνες Πείνας, η Katniss και ο Peeta ξεκινούν για το νικητήριο τουρ τους σε όλες τις Περιοχές του Πάνεμ, υποχείρια στην πραγματικότητα του προέδρου Σνόου που απαιτεί να συνεχίσουν να υποδύονται τους ερωτευμένους έτσι ώστε η απείθεια που έδειξαν στους Αγώνες να αποδοθεί στην αγάπη τους, και όχι σε τάσεις εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος.

Η σπίθα όμως της επανάστασης έχει ήδη ανάψει και εξαπλώνεται γρήγορα, έχοντας την Katniss ως σύμβολό της. Έτσι, ο Σνόου αποφασίζει να ανατρέψει το παιχνίδι: για την επετειακή έκδοση των Αγώνων, οι συμμετέχοντες θα είναι πρώην νικητές του θανάσιμου τουρνουά. Και η Katniss και ο Peeta επιστρέφουν στην αρένα.

Στην Φωτιά δεν θα λείψει η δράση, ούτε τα ειδικά εφέ, αλλά θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων. Μέσα από τις σκέψεις, τα κίνητρα και τα διλήμματα τους, θα παρακολουθήσουμε την προσπάθεια επιβίωσης και την αντίδραση στην όποια καταπίεση και περιορισμό. Φυσικά δεν θα λείψει ο έρωτας, αλλά κυρίαρχο ρόλο θα έχουν τα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα που χαρακτηρίζουν έτσι και αλλιώς την γνωστή σειρά βιβλίων.

Το υψηλών επιδόσεων καστ, όπως και οι υπόλοιποι συντελεστές, θα μας προσφέρουν ένα δεμένο αποτέλεσμα που θα μας μεταφέρει σε μια κοινωνία όχι και τόσο διαφορετική από την δικιά μας. Μια κοινωνία πειθαρχημένη με φόβο και ψέμα, μια δομή που έχει δημιουργήσει το καθεστώς ελέγχοντας τα πλήθη και ικανοποιώντας τα συμφέροντά του.

Τα παιχνίδια πείνας έχουν ήδη ξεκινήσει και είμαστε απλοί θεατές…

(1η δημοσίευση στο culture.thessaloniki-portal.gr)

Advertisements