Από το σκηνοθέτη της επιτυχημένης σειράς «Ο Πύργος του Ντάουντον» και βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Μάρκους Ζούσακ, «Η Κλέφτρα των Βιβλίων» είναι μια ταινία που αφηγείται μια τρυφερή ιστορία στην Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μικρή Λίζελ δίνεται για υιοθεσία σε ανάδοχη οικογένεια. Με την υποστήριξη της νέας της οικογένειας και του Μαξ, ενός νεαρού Εβραίου πρόσφυγα που η οικογένειά κρύβει στο σπίτι της, η Λίζελ μαθαίνει σιγά-σιγά να διαβάζει. Για την Λίζελ και τον Μαξ, η δύναμη των λέξεων και της φαντασίας είναι ο μοναδικός τρόπος διαφυγής από την ταραχώδη κατάσταση που επικρατεί.

Οι μικροί πρωταγωνιστές της ταινίας μαζί με τον Τζέφρι Ρας κερδίζουν τις εντυπώσεις με τις ερμηνείες τους, αυτό όμως δεν αρκεί για να κερδίσει η ταινία και το ενδιαφέρον του κοινού. Για πρώτη ίσως φορά η τραγωδία του ολοκαυτώματος και τα αίσχη του ναζισμού, παρουσιάζονται με τόσο παραμυθένιο τρόπο, μέσα από την ιστορία δύο μικρών παιδιών, τα όνειρά τους και τους στόχους τους.

Η ταινία είναι άνευρη και κυλά αργά, χωρίς να καταφέρνει να δημιουργήσει εικόνες και συναισθήματα που κατάφεραν στο παρελθόν ταινίες όπως Ο Πιανίστας, Η ζωή είναι ωραία κα. Παρά την επιτυχία του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε, η ταινία αποτυγχάνει να αποδώσει την απαραίτητη ένταση μέσα από τους διαλόγους και τις σκηνές της, παρόλα αυτά παρουσιάζει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητα της μεγάλης Γερμανίας που πληγώθηκε και η ίδια από τις φιλοδοξίες του ηγέτη της Αδόλφου Χίτλερ.

(1η δημοσίευση στο culture.thessaloniki-portal.gr)

Advertisements