Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον στο Λος Άντζελες, ζει ο Θίοντορ Τουόμπλι (Γιοακίν Φοίνιξ), ένα μοναχικός και ιδιαίτερος άνδρας, που βγάζει τα προς το ζην γράφοντας προσωπικά γράμματα για λογαριασμό άλλων.

Μόνος μετά από μια μακρόχρονη σχέση, περνά τον χρόνο του ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι, γράφοντας γράμματα και παίζοντας video games.

Όλα θα αλλάξουν όταν θα αποφασίσει να αγοράσει ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο υπόσχεται ότι ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες κάθε χρήστη καθώς αποτελεί μια διαισθητική και μοναδική οντότητα από μόνη της.

Ενεργοποιώντας το, γνωρίζει τη Σαμάνθα (Σκάρλετ Γιόχανσον), μια χαρούμενη γυναικεία φωνή που αποδεικνύεται διορατική, ευαίσθητη αλλά και εξαιρετικά αστεία. Όταν όμως οι ανάγκες και οι επιθυμίες της μεγαλώνουν, σε συνδυασμό με τις δικές του, η φιλία τους βαθαίνει και μια ασυνήθιστα ρομαντική διάθεση αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Ο Θίοντορ καθημερινά δημιουργεί μικρά αριστουργήματα γεμάτα συναισθήματα για άλλους, αφού τα δικά του εδώ και καιρό δεν έχουν αποδέκτη. Η ταινία μας μεταφέρει σε μια εποχή τεχνολογικά αναβαθμισμένη, αλλά συναισθηματικά υποβαθμισμένη. Μια εποχή που δεν απέχει πολύ από την δική μας. Μέσα από την υπερβολή της υπόθεσης (αν και το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία), τονίζεται η απομόνωση και αποξένωση των ανθρώπων , αλλά και η κοινή ανάγκη όλων μας να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε.

Ο πρωταγωνιστής Joaquin Phoenix ενσαρκώνει τον Theodore. Η ερμηνεία του βγαίνει φυσικά και αβίαστα, επιβεβαιώνοντας όσους τον χαρακτηρίζουν ως ένα από τα μεγάλα ταλέντα της γενιάς του. Εκφραστικός και αληθινός, καταφέρνει να μεταδώσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ήρωα της ταινίας. Στην ταινία πρωταγωνιστεί μόνο με την φωνή της, δυστυχώς για κάποιους, η Scarlett Johansson ως το λειτουργικό σύστημα OS1 ή Samantha.

Συνολικά η ταινία ξεχωρίζει για την αισθητική της. Τα πλούσια χρώματά της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα μελαγχολίας και η υπέροχη μουσική επένδυση ντύνει αρμονικά την ταινία, αγκαλιάζοντας και τονίζοντας τον συναισθηματικό κόσμο των πρωταγωνιστών της.

Από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, κέρδισε κριτικούς και αναμένεται να κερδίσει και το κοινό.

(1η δημοσίευση στο culture.thessaloniki-portal.gr)

Advertisements