Ένα αμερικανικό βιογραφικό δράμα παραγωγής 2013, σε σκηνοθεσία Ζαν-Μαρκ Βαλέ.

Το σενάριο έγραψαν οι Κρεγκ Μπόρτεν και Μελίσα Γουάλακ και είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Ρον Γούντρουφ, ο οποίος, αφού κόλλησε AIDS, ξεκίνησε το λαθρεμπόριο μη εγκεκριμένων φαρμάκων στο Τέξας όταν ανακάλυψε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του. Πρωταγωνιστούν οι Μάθιου Μακόναχι, Τζάρεντ Λίτο, Τζένιφερ Γκάρνερ και Στιβ Ζαν.

Η ταινία κυκλοφόρησε σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών την 1η Νοεμβρίου 2013 και σε ευρύτερη διανομή στις 22 Νοεμβρίου 2013. Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους και για Καλύτερη Ταινία, Α” και Β” Ανδρικού Ρόλου για τις ερμηνείες των Μακόναχι και Λίτο αντίστοιχα και Πρωτότυπου Σεναρίου. Βραβεύτηκε με δύο Χρυσή Σφαίρες και δύο Screen Actors Guild Awards στις κατηγορίες Α” και Β” Ανδρικού Ρόλου.

Η ταινία βασίζεται εξολοκλήρου στις πλάτες του Μακόναχι που πραγματοποιεί την καλύτερη ερμηνεία της ζωής του, αφού για πρώτη φορά τσαλακώνει την εικόνα του γόη και χωρίς υπερβολές ενσαρκώνει τον ρόλο του Γούντρουφ, ενός γυναικά κερδοσκόπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον θάνατο.

Η ταινία σε αντίθεση με το Φιλαδέλφεια δεν χρησιμοποιεί συναισθήματα για να κερδίσει το κοινό, αλλά παρουσιάζει μια σειρά από δυνατές εικόνες, παρουσιάζοντας με αξιοπρέπεια την ανθρώπινη πλευρά των χαρακτήρων της.

Ο θεατής δεν θα νιώσει λύπη και οίκτο για τους ήρωες, δεν θα εντυπωσιαστεί από ειδικά εφέ και έντονη μουσική, απλά θα απολαύσει τις ικανότητες του Μακόναχι και του Λίτο που καλά θα κάνουν να κρατήσουν θέση για το χρυσό αγαλματίδιο σπίτι τους.

Η διάρκεια της ταινίας θα μπορούσε να είναι λίγο μικρότερη, αλλά θα μας στερούσε χρόνο θέασης της καλύτερης αντρικής ερμηνείας της χρονιάς.

(1η δημοσίευση στο culture.thessaloniki-portal.gr)

Advertisements