Η ταινία 47 Ronin κυκλοφόρησε μέσα στην εορταστική περίοδο, λίγο πριν μας αφήσει το 2013. Πρόκειται για μια περιπέτεια επικής φαντασίας, βασισμένη στην ιστορία μιας ομάδας εξόριστων Σαμουράι που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την τιμή τους και να εκδικηθούν τον προδότη που ευθύνεται για τον θάνατο του Δασκάλου τους. Η ταινία κυκλοφόρησε από την Universal με πρωταγωνιστή τον Keanu Reeves και σκηνοθέτη τον Carl Rinsch.

Η ταινία είχε ένα από τα χειρότερα ανοίγματα στις ΗΠΑ, στην Αγγλία αλλά και στην Ιαπωνία, ενώ χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες εισπρακτικά της χρονιάς. Γιατί;

O Κιάνου Ριβς αν και πρωταγωνιστής της ταινίας, καταλήγει να παίζει τον ρόλο του κομπάρσου. Χλιαρή έως αδιάφορη ερμηνεία, που δυστυχώς παίρνουν ως παράδειγμα οι περισσότεροι του καστ. Η Universal επιλέγει για πρωταγωνιστή τον πριν 10 χρόνια επιτυχημένο Neo του Matrix, ενώ αφήνει την σκηνοθεσία στον άπειρο Carl Rinsch. Το αποτέλεσμα; Ενώ η ιστορία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους μύθους της Ιαπωνίας, ενώ το καστ αποτελείται από έμπειρους ηθοποιούς, ενώ η ιαπωνική κουλτούρα προσφέρει απλόχερα στοιχεία, χρώματα και ήχους, ενώ υπάρχει το μήνυμα της πίστης, της αγάπης, της τιμής και της αφοσίωσης, τελικά το γλυκό δεν δένει.

Οι 47 ronin (έτσι ονομάζονται οι σαμουράι που έμειναν χωρίς άρχοντα) κόστισαν πάνω από 170 εκ. δολάρια στην Universal, που σίγουρα ακόμα τα κλαίει. Η ταινία είναι βαρετή, το σενάριο προχειρογραμμένο, οι ερμηνείες κακές. Τα μόνα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι το Ιαπωνικό περιβάλλον, οι σκηνές μάχης, τα κουστούμια και το μακιγιάζ. Μια από τις σπουδαιότερες ιαπωνικές ιστορίες πίστης, τιμής και αγάπης μετατρέπεται σε μια αδιάφορη αμερικανιά που θα σας χαρίσει ένα ικανοποιητικό δίωρο, αλλά δεν θα σας αφήσει στην τελική αδιάφορους. Προτιμήστε τον «Τελευταίο Σαμουράι» ή τις κλασικές ταινίες του Κουροσάβα.

(1η δημοσίευση στο culture.thessaloniki-portal.gr)

Advertisements